Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oroszország reagál a NATO azon javaslatára, hogy atomfegyvereket szállítsanak Kelet-Európába

 Oroszország fenyegetésnek fogja fel és fenyegetve is érzi magát a NATO azon terve miatt, hogy atomfegyvereket telepít Kelet-Európába!

Moszkva megütközött a NATO vezető tisztségviselőjének azon kijelentésén, amely a NATO új terveit emelte ki, miszerint amerikai nukleáris robbanófejeket szállítanának a kelet-európai országokba, ami félelmet keltett a Nyugat és Oroszország közötti lehetséges konfliktus miatt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken beszédet mondott a Német Atlanti Szövetségben, amelyben azt mondta, hogy az atomfegyverek kontinens körüli mozgatására a Moszkva által jelentett állítólagos fenyegetés miatt van szükség.

"Oroszország agresszív akciókat hajt végre, beavatkozik más országok ügyeibe" - hangsúlyozta. A katonai blokk vezetője azt is állította, hogy Moszkva "jelentősen befektetett a katonai képességekbe, beleértve az új, fejlett nukleáris fegyvereket".

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes megdöbbent a megjegyzéseken. Néhány órával később a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a megjegyzések veszélyeztetik a meglévő békemegállapodásokat.

"Ha tényleg ezt mondta, az azt jelenti, hogy a NATO számára, a kollektív hang, amelynek nevében a főtitkár beszél, az Oroszország-NATO kapcsolatok Alapító Okirata többé már nem létezik".

A kölcsönös kapcsolatokról, együttműködésről és biztonságról szóló Alapító Okiratot Oroszországgal az Egyesült Államok vezette blokk írta alá 1997 májusában.

A megállapodás értelmében Moszkva és a NATO nem tekinti egymást ellenfélnek és arra kell törekedniük, hogy "leküzdjék a korábbi konfrontáció és rivalizálás maradványait", valamint a kölcsönös bizalom és az együttműködési kapcsolatok kiépítésén dolgozzanak.

A dokumentumban külön ígéretet tettek arra is, hogy az új NATO-tagok területére az említett időpont után nem telepítenek atomfegyvereket. Azóta 14 állam csatlakozott ehhez, köztük a régi Varsói Szerződés nem szovjet tagjai.

Stoltenberg korábban azt mondta, hogy Angela Merkel német kancellár közelgő távozása miatt aggályok merültek fel, hogy Berlin visszautasíthatja az új, nukleáris fegyverekkel felszerelt repülőgépek vásárlását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a NATO-vezér beszédére reagálva azt mondta, hogy Moszkva nem fogja figyelmen kívül hagyni a blokk és az uniós országok által elkövetett "jelentős provokációkat".

Az atomfegyverek esetleges még közelebbre telepítése Oroszországhoz fájó pont volt a két fél kapcsolataiban.

Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov tavaly megosztotta Moszkva "reményét, hogy az Egyesült Államok felhagy a nukleáris fegyvereknek a szövetségeseivel való megosztásával és nem telepít atomfegyvereket olyan országokba, amelyek nem rendelkeznek ilyen fegyverekkel".

Úgy folytatta, hogy az ilyen lépések spirálként "destabilizációhoz vezetnek, ráadásul új kockázatok jelennek meg miatta". (A teljes cikket fordította: SBG Buddha - VilagHelyzete)

www.rt.com/russia/540774-stoltenberg-statement-potential-conflict/