Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OROSZORSZÁG VADÁSZBOMBÁZÓKAT TELEPÍTETT AZ UKRÁN HATÁRHOZ

 

OROSZORSZÁG VADÁSZBOMBÁZÓKAT TELEPÍTETT AZ UKRÁN HATÁRHOZ

 

 

A The Wall Street Journal szerint friss műholdképeken látszik, hogy az orosz hadsereg a korábban közöltnél jóval több harci repülőgépet és más katonai eszközt helyezett el.

A The Wall Street Journal cikke szerint a Krím félszigeti és délnyugat-oroszországi csapatösszevonással Moszkva tovább erősítette katonai potenciálját politikai megfélemlítés vagy katonai beavatkozás céljából.

A WSJ által közzétett felvételeken látható, hogy Szu-24, Szu-25, Szu-27, Szu-30 és Szu-34 típusú harci repülőgépek sorakoznak a térségbeli támaszpontokon, s vannak képek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről, ahogyan például egy katonai kórházról is.

“TELEPÍTETTÉK A HARCTÉRI LÉGI FÖLÉNY MEGTEREMTÉSÉHEZ, VALAMINT A SZÁRAZFÖLDI CSAPATOK KÖZVETLEN TÁMOGATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES KÜLÖNBÖZŐ ELEMEKET”

– mutatott rá Philip Breedlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderő korábbi parancsnoka.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója az előző héten arról számolt be, hogy ezek a csapatösszevonások a kijevi kormány megfélemlítését szolgálhatják, illetve üzenetértékűek lehetnek az Egyesült Államoknak.

“A HADERŐ ÖSSZEVONÁSA MÁR ELÉRTE AZT A SZINTET, AMELY EGY KORLÁTOZOTT KATONAI BEHATOLÁS ALAPJÁT IS KÉPEZHETI. EMIATT EZT NEM CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, HANEM A SZÖVETSÉGESEINK IS NAGYON KOMOLYAN VESZIK”

– mondta Burns a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán.

Bennfentes források szerint az amerikai kormány különböző katonai eszközök küldésének lehetőségét készíti elő Kijev számára egy esetleges orosz támadás esetére. Szó lehet légvédelmi, illetve páncélosok és hajók elleni fegyverekről is. Emellett pedig további gazdasági szankciókat is elrendelhetnek Moszkvával szemben.

Amerikai tisztségviselők szerint legalább 80 ezer orosz katona állomásozik a Krím félszigeten és az ukrán határ közelében, ami körülbelül kétszerese a négy hete regisztrált adatoknak, azonban kevesebb, mint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által közölt 100 ezres szám.

“Ez nem erődemonstráció. Ez előkészület egy jelentősebb offenzívára” – figyelmeztetett Phillip Karber, a főként nemzetbiztonsági kutatásokkal foglalkozó, Potomac Foundation amerikai think-tank elnöke a WSJ-nek adott interjújában. “Nem arról van szó, hogy támadást vetítenék előre, de két héten belül ennek a lehetősége adott lesz majd az oroszok számára” – tette hozzá a Washington melletti kutatóintézet vezetője.

Más szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök így akarhat fokozott nyomást gyakorolni az ukrán kormányra a Krím félsziget vízellátásának ismételt biztosítása érdekében, amelyet a kijevi hatóságok elvágtak a terület Oroszország általi annektálását követően.

“Néhány hét múlva közel lesznek az elegendő harckészültséghez, a katonai eszkalációhoz. Számításunk szerint addigra katonáik száma eléri a 120 ezret” – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.