Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pogátsa Zoltán: a Huawei-ügy igazi háttere

2020.06.03

 

Pogátsa Zoltán: a Huawei-ügy igazi háttere

MAG2019. MÁJ 29.POGÁTSA ZOLTÁN

I. Részlet

A fair verseny azt diktálná, hogy ameddig a Huawei kémkedése nem bizonyított, addig ugyanúgy kezeljük, mint bármely más céget. Vagy ha az amerikaiaknak elvi, stratégiai ellenérzéseik vannak a kínai tech multik és az állam együttműködésével kapcsolatosan, akkor nem kellett volna évtizedek óta sülve-főve együttműködni velük. Márpedig a két gazdaság úgy össze van keveredve, mint a kávé és a tej. Kilóg a lóláb, hogy a nemzetbiztonsági szál pont akkor vált hivatkozási alappá, amikor a kínaiak kezdik megszerezni a technológiai fölényt.

A két gazdaságot ma már szinte lehetetlen leválasztani egymásról. Itt olvasható egy kitűnő elemzés arról, hogy mennyire össze-vissza van fonódva csak a mobilkészülékek gyártása. Csak az iphoneokat gyártó tajvani Foxconnak egy millió munkása, van Kínában, és közismert módon az ottani olcsó munkaerő és a luxusár közti margóból adódik a cég jelentős profitja. Összességében vagy öt millió munkahelyért felelős az Apple Kínában. A bojkott bejelentésekor az amerikai Huawei beszállítók árfolyamai azonnal zuhanni kezdek a tőzsdén. A most letiltott Qualcommról például tudni lehet, hogy a tavalyi évben a bevételeinek kétharmadát Kínában realizálta. A „tej és a kávé” szétválasztását tehát mindkét fél megsínyli majd.

II. Részlet

A két ország közötti kereskedelmi háború egyéb területekre is kiterjedhet. Már most is utalnak jelek arra, hogy Kína nagyobb mennyiségben elkezdett túladni a kezében lévő amerikai adósságon. Közismert, hogy Kína az USA első számú hitelezője. A két ország kapcsolata egyfajta perpetum mobilére emlékeztetett az elmúlt évtizedekben: a szinte minden iparágban kereskedelmi deficitet regisztráló amerikaiak hitelből fogyasztották a kínai termékeket, az ehhez kibocsájtott amerikai adósságot pedig a kínaiak az exporttöbbletük bevételeiből megvásárolták. Ez megint csak egy róka fogta csuka helyzetnek tűnik. Egyes elemzők szerint egy eszkalálódó kereskedelmi háború esetén a kínaiak nagy mértékű amerikai állampapír eladására szánnák el magukat, ezzel felfelé nyomva az amerikai kamatszintet. Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez egyrészt leértékelné a kínai kézben lévő fennmaradó amerikai adósságot is.

Másrészt pedig felteszik a kérdést, hogy mibe fektetné Kína onnantól a többletét, ha a japán, német, brit és egyéb állampapír hozamok továbbra is alacsonyabbak maradnak, mint az amerikaiak? Az első nézet képviselői szerint mindez azonban egy feszülté váló kínai viszonyban már nem érdekelné Pekinget. Ha az USA piaca elzárja magát, akkor a kínaiaknak már nem lesz érdeke a gyenge jen fenntartása, azaz könnyebben megengedhetik maguknak az amerikai papírok eladását.

A többi részletet elolvashatják: novekedes.hu/mag/huawei-az-ugy-igazi-hattere