Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin: Nincs megfelelő válasz az orosz aggályokra

Népszava – Wikipédia

Vlagyimir Putyin: Oroszországot átverték

Az elnök dühös

Oroszországot átverték, amikor egykoron megígérték neki, hogy a NATO infrastruktúráját egyetlen tapodtat sem terjesztik ki kelet felé – emlegette fel ismét Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorral tartott keddi csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.  

Az orosz elnök az expozéjában felidézte, hogy figyelmesen átvizsgálta az Egyesült Államoktól és a NATO-tól január 26-án kapott levelet, és már látszik, hogy nincs megfelelő válasz az orosz aggályokra, az orosz fél kéréseit, a NATO-bővítés leállítását, azt, hogy a NATO ne telepítsen csapásmérő rendszereket Oroszország határai közelébe, és az Európában telepített katonai infrastruktúra visszavonását az 1997-es állapotoknak megfelelően teljességgel figyelmen kívül hagyták. Valamivel később aztán egy újságírói kérdés nyomán visszatért a témára. Azt mondta, szeretné még egyszer elmagyarázni az orosz magatartás és a biztonsági garanciákról szóló javaslataik logikáját.

Mint tudják, ígéretet kaptunk arra, hogy a NATO infrastruktúráját egyetlen centiméterrel sem tolják kelet felé. Ezt mindenki nagyon jól tudja. Ma látjuk, hol van a NATO: Lengyelországban, Romániában, a balti államokban. Egyet mondtak, mást tettek. Ahogy a népiesen szólva mondják, átvertek, egyszerűen becsaptak minket
 – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy ezt követően (2002-ben) az Egyesült Államok kilépett az ABM-szerződésből, amely egyetlen helyszínre korlátozta a felek által telepíthető rakétavédelmi rakétarendszerek számát, ezzel is fokozva a kölcsönös elrettentést). - Sokáig győzködtük a washingtoni vezetést, hogy ne tegye ezt. Ez a világ egyik alapvető biztonsági egyezménye. Ennek ellenére az Egyesült Államok azt tette, amit tett - kivonult, és most az ABM-rakéták Romániában és Lengyelországban vannak, ha eddig nem voltak - vázolta a jelenlegi helyzetet Putyin, rámutatva, hogy ezekben az oországokban ott állnak az MK-41-es indítóállások, s ezekre felszerelhetők a Tomahawk csapásmérő rendszerek, amelyek több ezer kilométerre lefedik Oroszország területét.