Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin: Moszkva és Kijev viszonya nem a Krím elcsatolása miatt romlott meg

2020.07.12

 

Oroszország és Ukrajna viszonya nem a Krím orosz elcsatolása, hanem a Kijevben 2014-ben végrehajtott államcsíny miatt romlott meg – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatornán vasárnaponként jelentkező Moszkva, Kreml, Putyin magazinműsorban.

Az, hogy megromlottak kapcsolataink Ukrajnával, elvileg nincs összefüggésben a Krímmel” – nyilatkozott Putyin, aki kifejezte meggyőződését, hogy két ország közötti feszültség előbb-utóbb megszűnik.

Először államcsíny, hatalomátvétel történt (2014-ben Kijevben), és attól a pillanattól kezdve nézeteink és útjaink Ukrajna vezetésével homlokegyenest ellentétessé váltak, és elváltunk. És csak ezt követően lett ismét a Krím Oroszország része, nem pedig fordítva” – tette hozzá.

Az 1954 óta Ukrajnához tartozó Krímet a 2014-ben az orosz hadsereg biztosítása mellett megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a legitimitását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy Kijev a minszki megállapodások elutasításával megfosztaná tárgyalási alapjától a délkelet-ukrajnai rendezési folyamatot. Ez szerinte se Berlinnek, se Párizsnak, se Moszkvának – a normalizálásról egyeztető normadiai négyek másik három tagjának – nem fog tetszeni.

Úgy vélekedett, hogy dokumentum formájában újabb alapot létrehozni a tárgyalások számára rendkívül nehéz lenne. Kifejezte reményét, hogy a minszki megállapodások ukrán felmondása esetén sikerül majd elkerülni a konfliktus felforrósodását.

Egy alternatív dokumentum kidolgozásához nélkülözhetetlen lesz a párbeszéd a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltó köztársaságokkal. Kijev ezt a párbeszédet következetesen visszautasítja. Ezzel a kör bezárul” – mondta a szóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban csalódottságának adott hangot a délkelet-ukrajnai rendezés dinamikájával kapcsolatban, mert Kijev sem a minszki megállapodásokat, sem pedig a normadiai négyek tavaly decemberi csúcstalálkozóján elfogadott döntéseket nem teljesítette, és lényegében semmilyen haladás sincsen.

hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2020/07/12/putyin-moszkva-es-kijev-viszonya-nem-a-krim-elcsatolasa-miatt-romlott-meg/