Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin hadiösvényen – Erdogan őrült provokációi

2020.03.04

 

Putyin hadiösvényen – Erdogan őrült provokációi

Káncz Csaba, 2020. március 03., 09:12
 

A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. Az arab világ és a NATO is elfordult Ankarától – marad tehát Trump elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak. Káncz Csaba jegyzete.

A group of migrants gathers near the Meric (Evros) River at the Turkish-Greek border, in Edirne, Turkey, 02 March 2020. Thousands of refugees and migrants are gathering on the Turkish side of the border with Greece with the intent to cross into the European Union following the Turkish government's decision to loosen controls on migrant flows after the death of 33 Turkish soldiers killed in an attack in Idlib, Syria on 27 February. EPA/SEDAT SUNA
Menedékkérők a görög-török határon, a Marica-folyó közelében 2020. március 2-án.EPA/SEDAT SUNA

Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát Szíriában, miután a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett – közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap.

A minisztérium azt követően tette közzé figyelmeztetését, hogy a török légierő lelőtt két szíriai harci repülőgépet a térségben, és lebombázta az észak-szíriai Aleppó város közelében levő, a szíriai kormányerők által ellenőrzött en-Nájreb nevű katonai repülőteret az új ’Tavaszi Pajzs’ hadművelete keretében.Ankara ezzel gyakorlatilag egy hadüzenet nélküli háborút indított Damaszkusz ellen – és ezzel automatikusan Szíria védhatalma, Moszkva ellen is.

Brüsszel felébredt

Ezzel egyidőben Erdogan török elnök beváltotta fenyegetését és négy év után felmondta az EU-val kötött migráns- és menekültegyezményt.  Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel ma meglátogatja a görög-török határt, miután a hétvégén már teljes támogatásáról biztosította Athént az európai határok megvédésének ügyében.

Valóban, a jelek szerint Brüsszelben is leesett a tantusz: még egy Willkommenskultur 2015 mintájára, és molekuláira robban a már amúgy is düledező európai integrációs projekt. Macron francia elnök eközben francia támogatást ígért a görög, illetve bolgár határ megvédéséhez.

A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. A hétvégén az orosz állami Sputnik hírügynökség négy újságírójának lakását támadták meg ismeretlenek, amikor pedig ezt bejelentették a rendőrségen, akkor még őket vetették alá hosszas kihallgatásnak. Lavrov orosz külügyminiszter telefonja kellett ahhoz, hogy kiengedjék őket az őrizetből.  Az orosz hírügynökségek szerint hamarosan válaszlépések következnek a török média irányába.

Ankara egy másik csatornán is fenyegető üzenetet küldött a Kreml felé.  A kormányzó párthoz közelálló Daily Sabah vasárnap egy részletes cikket tette közzé a Krím félsziget  viharos történetéről és az ott jelenleg is zajló orosz törvénytelenségekről.  Az ukrán Kiyiv Post azonnal átvette a cikket.

Erdogan egy hónapja látogatott Kijevbe, ahol „elítélte a Krím törvénytelen orosz annexióját”. A törökök remélhetően jól meggondolták az orosz medve ingerlését, hiszen az ottománok a 17. és 20. század közötti több háborúban is súlyos vereségeket szenvedtek.

Már csak Trump maradt

Ankara kapkod, hiszen február eleje óta legalább 50 katonáját veszítette el Szíriában és ez egyre népszerűtlenebbé teszi a török közvélemény szemében Erdogan katonai beavatkozását. Ráadásul Kataron és Pakisztánon kívül egyik arab állam sem támogatja a török elnök többfrontos háborúját.  Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok teljes joggal tekintik Ankara katonai intervencióit Szíriában, Szomáliában, Irakban és Líbiában egyfajta ’neo-ottomán’ revizionista projektnek és fordítanak hátat a törököknek.

 
Káncz Csaba

Ankara most szívesen kérné a NATO segítségét, de Athén kőkemény és múlt pénteken megvétózta a NATO azon közlemény-tervezetét, amely kiállt volna Törökország mellett a szír proxi háborúban.  Marad tehát Trump amerikai elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak.

Múlt szombaton Katarban találkozott az amerikai- és a török külügyminiszter.  Mevlüt Çavuşoğlu a tárgyalást követően elmondta újságíróknak: Ankara arra kéri Washingtont, hogy adjon el Patriot rakétákat, amellyel aztán megbonthatja a szír légtér orosz ellenőrzését. Trump még aznap megerősítette, hogy tárgyalások folynak az amerikai légvédelmi rakéták eladásáról.

A nemzetközi eszkaláció csalhatatlan jeleként múlt péntek éjjel a USS Dwight D. Eisenhower anyahajó áthajózott a Gibraltári-szoroson és belépett a Földközi-tengerre. Moszkvai híradások szerint ugyanakkor két orosz hadihajó tart jelenleg a Kelet-Mediterráneum felé.

privatbankar.hu/makro/putyin-hadiosvenyen-erdogan-orult-provokacioi-331230