Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PUTYIN ÖSSZE AKARJA OLVASZTANI OROSZORSZÁGOT ÉS FEHÉROROSZORSZÁGOT

2020.02.17

 

PUTYIN ÖSSZE AKARJA OLVASZTANI OROSZORSZÁGOT ÉS FEHÉROROSZORSZÁGOT

Oroszország és Fehéroroszország egyesítése mellett kardoskodott Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország gazdasági integrációjának kérdéseiről Szocsiban tartott tárgyalásokon – jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

“Ők integráció alatt Fehéroroszország bekebelezését értik. Ez nem integráció. Ez beolvasztás. Én sosem egyeznék bele ebbe” – hangoztatta Lukasenka a Fehéroroszország délkeleti részén fekvő egyik papírgyár látogatásának alkalmával.

Mindig is országunk szuverenitásáért és függetlenségéért fogok harcolni. Az első elnökötök, akit egykor megválasztottatok, nem lesz az utolsó

– tette hozzá az országát 25 éve vaskézzel irányító Lukasenka. Mint mondta, a szorosabb kapcsolatokról zajló tárgyalások folytatódni fognak, de csak a gazdasági integráció kérdéseiben.

Fehéroroszország nagymértékben függ az oroszországi energiaellátástól és piacoktól, ám Moszkva és Minszk között az évek során többször vita robbant ki a Moszkva kínálta árról. Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott decemberi megbeszélései során azt szerette volna elérni, hogy országa továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron kapja az orosz energiahordozókat, Moszkva azonban a szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatokat szabta feltételül.

TÖBB HÓNAPJA OLYAN TALÁLGATÁSOK TERJEDNEK, HOGY A KÖZEL KÉT ÉVTIZEDE HATALMON LÉVŐ VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK OROSZORSZÁG ÉS FEHÉROROSZORSZÁG EGYESÍTÉSÉT TERVEZI, HOGY MANDÁTUMA 2024. ÉVI LEJÁRTA UTÁN A KÉT ORSZÁGOT MAGÁBAN FOGLALÓ ÁLLAMSZÖVETSÉG ÉLÉRE LÉPVE HATALOMBAN MARADJON.

Az idei fehéroroszországi elnökválasztáson induló Lukasenka többször is visszautasította az országegyesítést, mert – Olekszandr Klaszkovszkij ukrán politikai elemző megfogalmazása szerint – “nem akar egy, Oroszországhoz tartozó állam kormányzója lenni. “A Kreml eddig nem tudta megfélemlíteni Minszket a támogatások elvágásával a fehéroroszországi elnökválasztási kampány előtt” – tette hozzá Klaszkovszkij.