Kijevi tájékoztatás szerint Oroszország tüzet nyitott az ukrán hajókra a Kercsi-szorosnál. Korábban is volt egy incidens, akkor egy orosz határőrhajó ütközött neki egy ukrán hajónak. Porosenko elnök támogatja a hadiállapot bevezetését, a hadsereg egységeit mozgósították. A NATO és az EU is elítéli a konfliktust, Ororszországot okolja, és önmérsékletre, józanságra hívja fel a feleket.

Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidens során két ukrán tengerész megsérült – közölte vasárnap este a kijevi vezetés.

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését az eset után – tudatta az ukrán elnök szóvivője vasárnap este a Twitteren.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért. Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a “provokációt” Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

A NATO szóvivője azt közölte a szervezet nevében, hogy folyamatosan figyelik a szorosnál történt fejleményeket, és arra szólították fel a feleket, hogy őrizzék meg önuralmukat.

 
 

Az ukrán fél vasárnap délelőtt közölte, hogy a Kercsi-szoros közelében egy orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött az ukrán haditengerészet egyik hajójának. Az ukránok tájékoztatása szerintv az ukrán haditengerészet három hajója – két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó – a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették – szögezték le a közleményben.

Update: több forrás szerint 23 órakor az ukrán nemzeti biztonsági tanács összeül, hogy megvitassa, bevezetik-e a hadiállapotot.

Az orosz FSZB szerint az ukrán hajók megértették az orosz területi egységet, behatoltak orosz területekre, ezért kellett közbelépniük. Oroszország jelenleg blokkolja a tengeri és a szárazföldi közlekedést is.

Időközben az EU is kiadott egy közleményt, ennek lényege, hogy az unió elvárja Oroszországtól, hogy biztosítsa a Kercsi-szoros átjárhatóságát, és a NATO-hoz hasonlóan nyugalomra és önmérsékletre inti a feleket. Emlékeztet arra is, a Kercsi híd építése Ukrajna beleegyezése nélkül, Ukrajna  területi egységét megsértve történt. (Donald Trump két órával ezelőtt arról twittelt, hogy Európának hozzá kell járulni a NATO költségeihez, nem húzhat hasznot a szövetségből.Azóta a témához kapcsolódóan semmit.)

Kijevben az orosz követség épületénél gumikat gyújtanak fel. Az orosz lépéskre egyébként épp a holodomor, a nagy 1932-33-as ukrán éhinség emléknapján került sor. Ezt Sztálin rossz politikája idézte elő, milliók haltak éhen.

Az ukrán kormányerők megbeszélésén elhangzott, hogy az oroszok 23 ukrán matrózt fogtak el, 6 megsebesült, 2 súlyosan.

A külügyminiszter Pavlo Klimkin azt írta ki a Twitterre, “Most, hogy az oroszok egyértelmű és brutális agressziót követtek el, igen valószínű, hogy Oroszország további erőszakos tettekre készül a tengeren és a szárazföldön. Készen kell állnunk erre.”

Update:

Pavlo Porosenko ukrán elnök úgy döntött, támogatja a hadiállapot bevezetését, hogy védelmi akciókat rendelhessen el holnap. A teljes mozgósításról egyelőre nincs szó, a tartalékosokat behívhatják. A hadiállapotról az ukrán törvényhozás a Rada fog holnap, hétfőn ülést tartani. A hadiállapot 60 napig lesz érvényben.
 
A hadiállapot bevezetése nem érinti a szólásszabadságot, mondja a kommunikációs miniszter Jurij Sztetsz, de az ellenség, azaz Oroszország pánikot és hamis híreket fog terjeszteni a közösségi médiában. Az is elhangzott az ülés után, hogy öt éve ez az első alkalom, hogy Oroszország nxyíltan megtámadta Ukrajnát. Porosenko azt is hozzáfűzte, a hadiállapot nem jelent támadó hadműveleteket vagy lépéseket Ukrajna határain kívül, nem fogja elutasítani a politikai-diplomáciai megoldási lehetőségeket, beleértve a Minszki Egyezményt.
 
Az ukrán elnök mindazon országok segítségét kéri, akik Ukrajna ellett állnak, hogy egységesítsék erőiket, hogy megvédhessék az országot.
 

Borítóképünk illusztráció.

via hvg.hu                 mediacsoport.com/sulyos-orosz-ukran-katonai-konfliktus-zajlik-a-krim-felszigetnel/