Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerbia elnöke szerint „Az ukrajnai konfliktus valójában már világháború”

Vilag Helyzete

 Szerbia elnöke szerint „Az ukrajnai konfliktus valójában már világháború”

"Az ukrajnai konfliktus kirobbantotta a harmadik világháborút" - közölte Szerbia elnöke

Az egész nyugati világ Ukrajnán keresztül harcol Oroszország ellen - jelentette ki Aleksandar Vučić

"Az ukrajnai konfliktus valójában már világháború, mivel a Nyugat a kijevi megbízottjain keresztül harcol Oroszország ellen" - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán a helyi médiában.

"Meg kell értenünk, hogy világháború közepette - mert el kell hagyni minden olyan beszédet, hogy ez egy regionális vagy helyi háború - hiszen az egész nyugati világ az ukránokon keresztül harcol Oroszország ellen. Ez egy globális konfliktus" - mondta a Pink TV-nek adott interjúban.

Az elnök elmondta, hogy a folyamatban lévő globális háború az, ami a leginkább aggasztja, és szerinte ez csak rosszabb lesz. Hozzátette, hogy az ukrajnai konfliktus a Balkánon is érezteti hatását és megismételte, hogy Szerbia mindent megtesz a béke megőrzése érdekében a térségben.

Vučić továbbá úgy véli, hogy miután Oroszország újabb területeket szerez Kelet-Ukrajnában, Vlagyimir Putyin elnök egy bizonyos "javaslattal" fog a Nyugathoz fordulni.

"Tudom, hogy mi vár ránk. Amint Vlagyimir Putyin elvégezte a munkáját Szeverszkben, Bakhmutban és Szoledarban, miután elérte a Szlavjanszk-Kramatorszk-Avdeevka második vonalat, egy javaslattal fog előállni. És ha ők [a Nyugat] nem fogadják el - márpedig nem fogják -, akkor elszabadul a pokol" - jósolta, anélkül, hogy részleteket közölt volna a leendő kezdeményezésről.

A szerb elnök emlékeztetett arra is, hogy országa szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, hozzátéve, hogy Belgrádnak most nem könnyű ilyen politikát folytatni.

Vučić megjegyzései azután hangzottak el, hogy Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter július elején azt mondta, hogy a Nyugatnak bocsánatot kellene kérnie Belgrádtól az 1999-es bombázások miatt, ahelyett, hogy arra kényszerítené, hogy "NATO-gyalog katonájává" váljon az Oroszországgal való konfliktusban.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

 


Forrás: "Ukraine conflict sparked WWIII – Serbian president"
Tasnim News Agency