Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teherán valószínűleg szándékosan kerülte az amerikai áldozatokat Irakban

 

Teherán valószínűleg szándékosan kerülte az amerikai áldozatokat Irakban

Irán a feltételezések szerint szándékosan kerülte, hogy halálos amerikai katonai áldozatai legyenek szerdai rakétatámadásainak Irakban – jelentette a Reuters hírügynökség hírszerzési értesüléseket ismerő, meg nem nevezett amerikai és európai kormányzati forrásokra hivatkozva.

Irán 22 rakétát lőtt ki szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció kontingensei teljesítenek szolgálatot. A bázison egyetlen külföldi katonának sem esett bántódása – tették hozzá.

A Reutersnek megszólaló források szerint az irániak vélhetőleg úgy irányították támadásaikat, hogy elkerüljék a halálos áldozatokat az amerikai erők körében, ugyanis elejét akarták venni annak, hogy a feszültség oly mértékben kiéleződjön, hogy kezelhetetlenné váljon, de ugyanakkor jelzést akartak küldeni arról: Irán elszánt, hogy válaszoljon Szulejmáni megölésére.

Irán rakétazáport zúdított az amerikaiakra Irakban

A magyar katonák és diplomaták jól vannak.

A Fehér Ház nem reagált a Reuters megkeresésére.

A CNN amerikai hírtelevízió a honlapján megjelent cikkében rámutatott: az iráni rakétatámadás akár ügyes diplomáciai lépés is lehet: nagy jelentősége van az iráni célpontválasztásnak. Ha ugyanis Irán amerikai katonákat akart volna megölni, akkor választhatott volna erre olyan támaszpontokat, amelyek könnyebb célpontnak bizonyultak volna. A CNN is hírt adott arról, hogy Irán figyelmeztette az iraki katonai parancsnokokat, maradjanak távol az amerikai támaszpontoktól, és a hírtelevízió szerint amerikai tisztségviselők pedig megerősítették, hogy az ő csapataikat is megfelelő mértékben figyelmeztették, hogy megmenekülhessenek a támadástól.

Egy arab diplomáciai forrás az amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy

Irak előzetes figyelmeztetést küldött az Egyesült Államoknak arról, hogy „mely támaszpontokat érheti támadás”, miután iráni tisztségviselők továbbították az információt.

A CNN szerint az amerikai hírszerzés az elmúlt napokban észlelte, hogy Irán katonai felszerelést, köztük drónokat és ballisztikus rakétákat mozgat.

neokohn.hu/2020/01/08/teheran-valoszinuleg-szandekosan-kerulte-az-amerikai-aldozatokat-irakban/