Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trump eltiltja a románokat is Kínától

2020.06.10
 

 

Káncz Csaba

 

Trump eltiltja a románokat Kínától

A teljes írás a Privátbankár

oldalon olvasható

Az amerikai energia-diplomáciának Romániában és Belaruszban is sikerült gyengíteni az eurázsiai tengelyt. Bukarest felmondja a tárgyalásokat kínai nukleáris reaktorok építéséről, Minszkbe pedig a napokban fog megérkezni történetük első amerikai kőolajszállítmánya. Káncz Csaba jegyzete.

 

Tavaly nyáron már eldőlt

A lap beszámolója szerint a román nukleáris vállalat, a Nuclearelectrica részvényesei jövő héten ülnek össze Bukarestben, hogy a várakozások szerint beszüntessék a tárgyalásokat a kínai féllel két nukleáris reaktor építéséről. A 80 százalékban állami tulajdonú vállalatot ugyanis az üzlet felmondására kérte a kormány. [...] Klaus Iohannis román és Donald Trump amerikai elnök találkozott tavaly augusztusban.

 

Donald Trump és Klaus Iohannis a Fehér Házban, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: AP) Donald Trump és Klaus Iohannis a Fehér Házban, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: AP)

 

A washingtoni találkozón a két politikus ugyanis közösen deklarálta, hogy erősítik országaik együttműködését a nukleáris energetikában. [...] az amerikai kormány már 2016-ban nukleáris technológiai kémkedéssel vádolta meg a CGN-t.

A Nuclearelectrica cernavodăi erőműjének két, már meglévő blokkja látja el jelenleg Románia energiaszükségletének húsz százalékát, így nagyban hozzájárul az energiabiztonságához. [...]

Kimozgatni Beloruszt

Nem a romániai eset az első, hogy az USA az energiaminiszterén keresztül nyomást igyekszik gyakorolni a közép-európai régió országainak energiapolitikájára. Rick Perry még 2018. novemberi, budapesti látogatása alkalmával egyértelművé tette: az Egyesült Államok letörné az orosz gáz dominanciáját a régióban, a piacot pedig inkább maga látná el cseppfolyós földgázzal.[..]

Washington az eurázsiai tengelyt más országokban is gyengíti energia-politikájával. Idén Belarusszal helyreállította diplomáciai kapcsolatokat, újra nagykövetet nevezett ki Minszkbe, ahol idén megfordult Mike Pompeo külügyminiszter is. Május 17-én pedig Texasból elindult egy 600 ezer hordós kőolajszállítmány Belarusz felé, amely a litván Klaipéda kikötőjét ezekben a napokban éri el. Onnan a logisztikában Lengyelország is segít, és a kőolajat végül a belarusz Naftan nevű létesítményében fogják finomítani.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

privatbankar.hu/cikkek/makro/trump-eltiltja-a-romanokat-kinatol.html