Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


UKRAJNA AZ USA SZÖVETSÉGESE KÍVÁN LENNI

 

UKRAJNA AZ USA SZÖVETSÉGESE KÍVÁN LENNI

Az ukrán diplomácia felvázolta azokat az elképzeléseket, amelyek az Egyesült Államokkal való együttműködés jövőjét érintik, írja a zn.ua.

Az ukrán diplomaták úgy vélik, hogy az USA új elnöke és csapata egyaránt nagy odafigyeléssel fogja kísérni Oroszországot és Ukrajnát. Az utóbbival szorosabbá váló együttműködés elsősorban a katonai és a gazdasági kapcsolatokban fog megnyilvánulni. Ezt jelzi, hogy idén az USA 25 millió dollárral növeli az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatást, de közös hadgyakorlatok is szerepelnek a tervekben.

Volodimir Jelcsenko, Ukrajna washingtoni nagykövete szerint Amerika külön figyelmet fog szentelni az Ukrajnával való kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra, valamint politikai segítséget nyújt majd az ideiglenesen orosz megszállás alatt lévő ukrán területek problémakörének megoldásához és támogatni fogja Ukrajna közeledését a NATO-hoz.

Pavlo Klimkin korábbi ukrán külügyminiszter úgy vélekedik, hogy az USA érdeke az Ukrajnával való szorosabb együttműködés. Nagy előrelépés lesz e téren, hogy Ukrajna a partneri viszonyból áttérhet az USA szövetségesének tárgykörébe. A kapcsolatok egyetlen nagy akadálya Oroszország lehet, áll az információban.

 
Forrás:
 
Az Egyesült Államok idei katonai költségvetése 275 millió dollárt különített el Ukrajna támogatására - 25 millióval többet, mint tavaly. A közös kiképzések és katonai gyakorlatok is folytatódnak - mondta Ukrajna jelenlegi egyesült államokbeli nagykövete, Volodimir Jelcsenko az RBC-Ukrajnával folytatott beszélgetés során .
 
 

Stoltenberg emlékeztetett arra, hogy 2008-ban, a Szövetség bukaresti csúcstalálkozóján úgy döntöttek, hogy a jövőben Ukrajna a NATO tagjává válik.

„Támogatjuk ezt a döntést és a csúcstalálkozó minden döntését. De a hangsúlynak továbbra is a reformokon kell maradnia. ”- mondta a NATO főtitkára Denis Shmygal ukrán kormányfővel február 9-én, kedden Brüsszelben tartott közös sajtótájékoztatón.

Stoltenberg arra is emlékeztetett, hogy Ukrajnát a NATO végzős hallgatójának ismerik el.

A főtitkár szerint a Szövetség bővítésének kérdését a 2021-es brüsszeli NATO-csúcson tárgyalják. A csúcstalálkozó központi témája a NATO jövőbeli évtizede lesz.

"A NATO ajtaja nyitva marad" - mondta Stoltenberg.

 

Shmyhal viszont azt mondta, hogy Ukrajna arra számít, hogy Grúziával együtt megkapja a NATO-tagság cselekvési tervét.

zn.ua/POLITICS/pochemu-ukraina-eshche-ne-v-nato-stoltenberh-otvetil-zelenskomu.html