Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


UKRAJNA BENYÚJTJA A SZÁMLÁT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKNAK A NATO-TAGSÁG ÜGYÉBEN

 

UKRAJNA BENYÚJTJA A SZÁMLÁT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKNAK A NATO-TAGSÁG ÜGYÉBEN

Az első kérdése Joe Biden amerikai elnökhöz Ukrajna NATO-csatlakozására fog vonatkozni, ami rendre elakad a nyugati tagállamok habozásán – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Axios amerikai hírportálnak adott interjúban.

„ELNÖK ÚR, MIÉRT NEM VAGYUNK MÉG MINDIG A NATO-BAN?”

– mondta Zelenszkij, elképzelve az első kérdést, amelyet majd feltesz a Fehér Ház új lakójának. Az interjút hétfőn tette közzé az ukrán elnöki hivatal.

„HA UKRAJNA A NATO-BAN LENNE, SEMMIKÉPPEN SEM ESZKALÁLÓDNA A KELET-UKRAJNAI HELYZET”

– vélte Zelenszkij, a Kreml által támogatott szakadárokkal vívott háborúra utalva.

Ukrajna évek óta hangsúlyozza, hogy csatlakozni kíván az észak-atlanti szövetséghez. A NATO viszont ódzkodik ettől, ugyanakkor egyre azt hangsúlyozza, hogy nyitva áll a kapu Kijev előtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott első telefonbeszélgetésében Joe Biden a múlt héten megerősítette, hogy az Egyesült Államok „támogatja” Kijevet „Oroszország tartós agressziójával szemben”.

Moszkva 2014-ben kebelezte be a dél-ukrajnai Krím félszigetet, nem sokkal később pedig megkezdődött a kelet-ukrajnai háború.

Oroszország képes megtámadni bármelyik európai országot, sőt az Egyesült Államokat is – vélte Zelenszkij az interjúban.

„NEM CSAK KATONAI BEAVATKOZÁSRÓL VAN SZÓ, MINT UKRAJNA ESETÉBEN”, DE A NYUGATI ORSZÁGOK ELLENI OROSZ „INFORMÁCIÓS HÁBORÚKRÓL ÉS KIBERTÁMADÁSOKRÓL IS”

– tette hozzá az ukrán elnök.

Zelenszkij közölte, hogy

KISSÉ DÜHÖS DONALD TRUMP ELŐZŐ AMERIKAI ELNÖKRE, AMIÉRT AZ KÖZZÉTETTE A 2019-BEN FOLYTATOTT TELEFONBESZÉLGETÉSÜK TARTALMÁT,
AMI MIATT POLITIKAI BOTRÁNY TÖRT KI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN.

A beszélgetés során Trump arra próbálta rávenni Zelenszkijt, hogy vizsgáltassa ki Joe Biden fiának ukrajnai tevékenységeit, hogy ezzel alááshassa jövendő elnökválasztási vetélytársának esélyeit. A demokrata párti elnök fia, Hunter Biden évekkel ezelőtt a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt.