Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrajna keleti határától az orosz csapatokat nem kezdték el visszavonni

 

NEM MENTEK EL AZ OROSZOK, AZ UKRÁN HADSEREG TELJES HARCKÉSZÜLTSÉGBEN

Oroszország csak az általa önkényesen elcsatolt Krím félszigetről kezdte el kivonni csapatait, Ukrajna határának közeléből viszont nem – közölte Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat parancsnoka egy szerdán megjelent interjúban.

“Azóta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette az orosz csapatok kivonását április 23-tól, a hírszerzésünk megfigyelése alapján valóban megkezdődött ez a folyamat, de csak a megszállt Krím félsziget területén” – mondta a tisztségviselő az RBK-Ukrajina hírportálnak.

Kiemelte, hogy Ukrajna keleti határától azonban az orosz csapatokat nem kezdték el visszavonni. Szavai szerint továbbra is “ellenséges erők és haditechnika van nagy számban jelen” a Voronyezshez közeli katonai táborokban és a voronyezsi területen lévő Bogucsar városban. Hangsúlyozta, hogy utóbbi alig néhány tíz kilométerre van az ukrán határtól.

AMI A VORONYEZSI TERÜLET TÁBORAIT ILLETI, OTT MÉG SEMMIFÉLE MOZGÁST NEM ÉSZLELÜNK

– szögezte le Dejneko.

Hozzátette, hogy az ukrán határőrség folyamatosan figyelemmel követi a helyzetet.Ami az orosz katonák létszámát illeti, a határőrség parancsnoka számokat nem említett. Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és a Krímbe 28 harcászati zászlóaljat vont össze, és még továbbiak érkezése várható.

Julija Mendel, Zelenszkij sajtótitkára április 11-én egy tévéműsorban közölte: Oroszország negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ mentén és ugyanennyit a Krím félszigeten.

Később – két nappal a krími orosz csapatkivonás bejelentése előtt – Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Oroszország akár 120 ezer fölé is növelheti az ukrán határ mentén és a Krím félszigeten összevont katonáinak a létszámát.

Mint arról beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy kész lenne Vlagyimir Putyin orosz államfővel a Vatikánban találkozni.

A VATIKÁN VALÓBAN IDEÁLIS HELY A BÉKÉRŐL FOLYTATOTT PÁRBESZÉDHEZ. A SZENTSZÉK VILÁGSZINTŰ ERKÖLCSI TEKINTÉLY, MINDIG HATÉKONYAN TÖLTI BE KÖZVETÍTŐ SZEREPÉT, MIVEL PÁRTATLAN ÉS A KONFLIKTUSBAN RÉSZT VEVŐ VALAMENNYI FÉLBEN BIZALMAT KELT

– fogalmazott Zelenszkij, aki a római pápát a “béke prófétájának” nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a Vatikán különbözik a világ többi szereplőjétől, mert katonai, politikai vagy gazdasági érdekek nélkül cselekszik. Szerinte egy ilyen tekintéllyel rendelkező közvetítő biztosíthat bizalmat mindkét félben, és a találkozón végre a lényegről beszélhetnek.