Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrajna kétszer-háromszor több elektromos energiát importálna az Európai Unió tagországaiból

A felvidéki magyar hírportál - Körkép.sk

 Román külügyminiszter: Románia biztosítja jelenleg Moldova áramszükségletének több mint 90 százalékát Emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldtek a szomszédos országnak

KOMJÁTHY PETŐCZ ANDREA | 2022. NOV. 05. 20:58

  A román diplomácia vezetője a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva beszélt erről szombaton, kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte. Megjegyezte: energetikai szempontból Moldova nagyon nehéz helyzetben van, hiszen az ország mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében száz százalékban külső forrásoktól függ.

  A tárcavezető emlékeztetett: amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Románia szállít villamos energiát a Moldovai Köztársaságnak, az ország áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítva jelenleg. A miniszter hozzátette, emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldtek a szomszédos országnak.

“Ugyanakkor továbbra is kérjük a nemzetközi közösséget, nyújtson támogatást a Moldovai Köztársaságnak, hogy vásárolhasson energiát a szabad piacon”   – tette hozzá.   A minisztert Románia schengeni térséghez való csatlakozásáról is kérdezték. Aurescu szerint Hollandia még nem hozott döntést a kérdésben, ezért van még lehetőség arra, hogy politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyenek a csatlakozás elősegítése érdekében.

“Mi azon dolgozunk, hogy minél előbb eredményt érjünk el, legyen az a bel- és igazságügyi tanács decemberi ülésén vagy máskor”   – magyarázta. A miniszter felidézte: nemrég Nicolae Ciucă miniszterelnök arra kérte Románia európai parlamenti képviselőit és politikusait, hogy ne támadják Hollandiát ebben az időszakban. 

“Okosan, érvelve, diplomatikusan kell dolgozni, a frusztrációk és a követelőző retorika nem vezet eredményre. Ezek csak arra jók, hogy növeljék a vita politikai tétjét, vagy ellenérzéseket keltsenek, amelyekre most nincs szükség”   – nyomatékosította.

korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/11/05/roman-kulugyminiszter-romania-biztositja-jelenleg-moldova-aramszuksegletenek-tobb-mint-90-szazalekat/

 KárpátHír - Kárpátalja, Ukrajna hírei...

 

UKRAJNA MEGSOKSZOROZNÁ AZ ELEKTROMOS ENERGIA IMPORTJÁT AZ EU-BÓL

Mint arról beszámolt a mind.ua, Ukrajna kétszer-háromszor több elektromos energiát importálna az Európai Unió tagországaiból.

Az információ szerint Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo elnöke bejelentette, hogy az orosz támadások miatti károk enyhítése érdekében kétszeresére, vagy inkább háromszorosára kell emelni az EU-ból importálandó elektromos energia mennyiségét, ami konkrét számokban kifejezve mintegy 1500 megawattot jelent.

A cégvezető közölte azt is, hogy Ukrajnának szüksége volna az elektromos elosztó állomások szétbombázott műszaki berendezéseinek pótlására. Az ilyen jellegű segítséget Kudrickij az EU-s tagállamoktól várja.

A portál megjegyzi, hogy Európából az éjszakai órákban 50 megawattal több áramot szállítanak Ukrajnának.   mind.ua/news/20248980-ukrenergo-prosit-zbilshiti-limit-importu-elektroenergiyi-z-es-u-23-razi       

karpathir.com/2022/11/02/ukrajna-megsokszorozna-az-elektromos-energia-importjat-az-eu-bol/