Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vlagyimir Putyin vadászgépek és bombázók mozgósításával válaszolt Joe Bidennek

 Portfolio.hu

Globál 2021. február 22. 15:35

 

Vlagyimir Putyin vadászgépekkel és bombázókkal válaszol Joe Bidennek

Forbes arról ír, hogy bár a bombázók még meg sem érkeztek új állomáshelyükre, Oroszország már válaszlépéseket tett és újabb lépéseket tervez.

Február 9-én két Tu-160-as nehézbombázót röptettek Skandinávia és az Északi-sarkkör körül, egy 12 órán át tartó hadművelet során. A két gép közel 10 ezer kilométeres kört tett meg; az Engels-2 légibázisról szálltak fel Oroszországból, aztán a Jeges-tenger felé vették az irányt, majd elrepültek a norvég partok mellett, végül pedig visszatértek Engelsre.

Valószínűleg nem véletlen, hogy erre a repülőtípusra esett a választás: a Tu-160-as kinézetre B-1-esekre hajaz, képességei viszont sok szempontból eltérők. A B-1-esek például (már) nem képesek nukleáris eszközök bevetésére, az orosz Tu-160-asok modernizált változata viszont igen.

A bombázókat átmenetileg két Rogacsevóról (ez egy légibázis Novaja Zemlján) felszállt MiG-31-es elfogó-vadászgép is kísérte, ahogy átrepültek a Kara-tenger felett.

A lap kitér arra is, hogy Oroszország körülbelül 50 darab Tu-95-ös, Tu-22M és Tu-160-as bombázóval gyakorlatozik rendszeresen az északi régióban, viszont a megnövelt NATO katonai jelenlét miatt még több gyakorlatra kerülhet sor, még több repülőgéppel. Két ilyen gyakorlatot már el is indítottak.

Múlt szerdán jelentette be a Kreml, hogy új gyakorlat-sorozatba kezdenek, melyben az Engels-2-es légibázison állomásozó Tu-160-as és Tu-95-ös bombázók kulcsfontosságú szerepet játszanak majd. A pilóták és a kiszolgáló-személyzet feladata az lesz, hogy ha riadót fújnak a bázison, szereljék fel gépeiket és szálljanak fel, amilyen gyorsan csak lehet, aztán induljanak el egy kijelölt célpont felé. 

 

Ezen kívül azt is bejelentette az orosz vezetés, hogy a Kalinyingrádban állomásozó Szu-27-es elfogó-vadászgépek pilótái a bombázók elleni harcmodort fogják gyakorolni, anélkül, hogy megnevezték volna akár a NATO-t, akár a frissen a régióba vezényelt B-1-eseket.

A Szu-27-esek legénysége olyan repülőgépek elfogását fogja szimulálni, amelyek megsértik a Kalinyingrád-régió határait, illetve a rakétákkal való védekezést gyakorolják majd egy olyan képzelt ellenség ellen, amely cirkálórakétákkal és stratégiai bombázókkal támadja a régiót

– mondta Roman Martov, az orosz hadsereg szóvivője.

A teljes írás itt olvasható: 

www.portfolio.hu/global/20210222/vlagymir-putyin-vadaszgepekkel-es-bombazokkal-valaszol-joe-bidennek-470962