Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zaharova: Az ukrán vezetés lemondott a konfliktus békés rendezéséről a Donyec-medencei konfliktusövezetben

2021.12.01

 

OROSZ KÜLÜGY: A FÉL UKRÁN HADSEREGET A DONYEC-MEDENCÉNÉL VONTÁK ÖSSZE

 2021.dec.01/16:49 


Az ukrán vezetés ténylegesen lemondott a konfliktus békés rendezéséről a Donyec-medencei konfliktusövezetben, ahol az ukrán fegyveres erők felét, 125 ezer katonát vontak össze – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

“Komoly aggodalmat kelt a kijevi rezsimnek a minszki megállapodások lebontását célzó irányvonala és az, hogy de facto elutasítja a donyec-medencei konfliktus békés rendezésére irányuló kísérleteket”

– mondta Zaharova.
A szóvivő szerint az ukrán hatóságok elutasítják a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodásokat, és ennek egyik szemléletes megnyilvánulása a Donyec-medencei konfliktusövezetben kialakult helyzet. Ott, mint mondta, mintegy 125 ezer ukrán katonát vontak össze, “ami, ha valaki nem tudná, az ukrán fegyveres erők személyi állományának fele”.
Zaharova az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt “cinikusnak” nevezte a válság ügyében folytatott NATO-politikát. Felhívta a figyelmet, hogy London 600 katonát kíván Ukrajnába küldeni.

“Ezzel segítséget nyújtanak egy olyan államnak, ahol a belső konfliktus még messze van a megoldástól. a nyugatnak meg kell értenie, hogy ezzel automatikusan bűnrészessé válik az ukrajnai békés lakosok elleni bűncselekményekben”

– hangsúlyozta.
A szóvivő leszögezte: “szó sem lehet” arról, hogy “az ukrajnai belső konfliktus” ügyében az erre a szerepre felajánlkozott Recep Tayyip Erdogan elnök közvetítsen. Megismételte az orosz álláspontot, miszerint Oroszország nem részese a konfliktusnak, és hangsúlyozta, hogy Kijevnek Donyeckkel és Luhanszkkal kell tárgyalnia a rendezésről. A szóvivő szerint fontos hozzájárulás lenne Erdogan részéről, ha rávenné az ukrán vezetést, hogy mondjon le az “agresszív terveiről” és teljesítse a minszki megállapodásban foglalt kötelezettségvállalásait.
Az orosz diplomácia vezetője és a Kreml egyébként szerdán egyaránt megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin elnök pénteken a tervek szerint telefonon tárgyal majd Erdogannal, és az egyik téma Ukrajna lesz.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán az orosz parlament felsőházában azzal vádolta meg a NATO-t, hogy bonyolítja a helyzetet azzal, hogy “nyíltan destruktív irányvonalával” megpróbálja Ukrajnát a “saját pályájának vonzáskörébe vonni és ellen-Oroszországgá” változtatni. Kifogásolta, hogy egyre bővül a halált okozó katonai eszközök Ukrajnába szállítása és hogy az orosz határok közelében megszaporodnak az Egyesült Államok részvételével zajló szárazföldi, légi és tengeri “provokatív manőverek”.
Kilátásba helyezte, hogy Oroszország továbbra is határozottan fog reagálni a NATO minden barátságtalan lépésére.

Forrás:

MTI/KH  karpathir.com/2021/12/01/orosz-kulugy-a-fel-ukran-hadsereget-a-donyec-medencenel-vontak-ossze/

Az űrlap teteje

 

Ukrajna a NATO-tagországok külügyminisztereinek rigai találkozóján azt kérte a szövetségesektől, hogy készítsenek elő gazdasági szankciókat Oroszország ellen, továbbá erősítsék meg a katonai együttműködést Kijevvel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán, a tanácskozás második napjára érkezve azt mondta a jelenlévő újságíróknak: “felszólítjuk a szövetségeseket, hogy vegyenek részt egy elrettentő intézkedéscsomag kidolgozásában”.

“Bizakodunk abban, hogy ha közösen lépünk fel, képesek leszünk meghátrálásra kényszeríteni Vlagyimír Putyin orosz elnököt, és elriasztani attól, hogy a legrosszabb döntést hozza meg, azaz hadműveletet indítson Ukrajna ellen”

– hangsúlyozta Kuleba.

Forrás:

MTI

 

Vilaghelyzete.com

Putyin azt kéri, hogy a NATO kössön megállapodást az Oroszország felé történő további terjeszkedés megakadályozására

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy tárgyalásokat fog kérni a NATO-val annak biztosítása érdekében, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk ne kússzon közelebb országa határaihoz, mivel Ukrajna nyugati csapatok beengedését kezdeményezte az országba.

Putyin szerdán a Kremlben újonnan érkezett nagykövetek egy csoportjához szólva azt mondta, hogy országa "ragaszkodni fog ahhoz, hogy olyan garanciákat határozzanak meg, amelyek kizárják annak lehetőségét, hogy a NATO tovább vonuljon kelet felé, és fenyegető fegyvereket telepítsen orosz terület közelébe".

"Szeretném hangsúlyozni, hogy ezeknek jogi garanciáknak kell lenniük" - mondta az orosz elnök, "tekintettel arra, hogy nyugati kollégáink nem teljesítették szóbeli kötelezettségeiket".

Mindenki tudja, hogy ígéretet tettek arra, hogy nem terjeszkednek kelet felé, de aztán az ellenkezőjét tették. A jogos orosz biztonsági aggályokat figyelmen kívül hagyták és továbbra is figyelmen kívül hagyják" - nyomatékosította az orosz elnök. (A teljes cikket fordította: SBG Buddha - VilagHelyzete)

www.rt.com/russia/541858-putin-demands-nato-deal/

 

Putyin szerint a NATO átlépte a vörös vonalat a csapásmérő eszközeinek Ukrajnába telepítésével

A román területen felállított MK-41-es rakétaindító állások Tomahawk csapásmérő rendszerrel is felszerelhetők. Ez fenyegetést jelent számunkra, ez nyilvánvaló tény – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi online nemzetközi befektetői fórumon

Oroszország a vörös vonal átlépésének tekintheti a NATO csapásmérő eszközeinek Ukrajnába telepítését és kénytelen lesz erre a fenyegetésre hasonló választ adni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi online nemzetközi befektetői fórumon.
 
Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miért kellett a NATO-t keleti irányba bővíteni, amikor a Nyugat és Oroszország kapcsolatai a 90-es évek közepén “csaknem szövetségesiek” voltak. Rámutatott, hogy a NATO katonai struktúrája Moszkva ismételt kérései és figyelmeztetése ellenére megközelítette az orosz határokat. Putyin szerint a lengyel és a román területen felállított MK-41-es rakétavédelmi rakétaindító állások Tomahawk csapásmérő rendszerrel is felszerelhetők. “Ez fenyegetést jelent számunkra, ez nyilvánvaló tény” – mondta.
 
Az orosz elnök szerint a hiperszonikus fegyver kifejlesztése kényszerű válasz volt erre. Kifejezte reményét, hogy Nyugaton a józan ész és a felelősségtudat kerekedik felül annak érdekében, hogy ne lépjék át a “vörös vonalakat” (Oroszország alapvető nemzeti érdekeinek határát). Mint mondta, ilyen lépés lehet a csapásmérő eszközök Ukrajnába telepítése.
 
“És mi mit tegyünk? Akkor kénytelen leszünk valami hasonlót létrehozni azzal szemben, aki bennünket fenyeget. És ezt már most meg tudjuk tenni” – mondta.
Kitért rá, hogy az orosz haditengerészetnél a jövő év elején hadrendbe állítják a Cirkon hiperszonikus manőverező repülőgépet. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a NATO nagyszabású hadgyakorlatokat tart az orosz határok közelében.
 
Arra a kérdésre válaszolva, hogy reális lehetőség-e az orosz csapatok Ukrajnába vezénylése, azt mondta, hogy ilyen kockázatról már az év elején is beszéltek, “de mint látjuk, ez nem történt meg”.

 magyarforum.info/cikk/14018/Putyin-szerint-a-NATO-atlepte-a-voros-vonalat-a-csapasmero-eszkozeinek-Ukrajnaba-telepitesevel/