Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zelenszkíj atomháborút emleget - a Moszkva cirkáló és az amerikai felderítés

 

hvg. hu

 

 

Egy éppen alkalmas repülőgépük járőrözött arra, amikor az ukránok a cirkálóra támadtak.

Április 14-én süllyedt el az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva cirkáló. Ukrajna szerint két, saját fejlesztésű Neptun rakétát indítottak a hajó ellen, az oroszok csak arról számoltak be a katasztrófa után, hogy a hajón "tűz ütött ki", majd vontatás közben süllyedt el, a személyzetet pedig kimentették.

A brit Times arról közölt cikket, hogy a térségben jelen volt az amerikai haditengerészet P-8 Poseidon felderítő repülőgépe, amelynek pontosan az a feladata, hogy az ellenséges hajóegységeket megkeresse, és a helyzetükről pontos adatokat biztosítson. Ez magyarázhatja a sikeres ukrán csapást, a Neptun rakéták ugyanis csak repülésük legvégén kapcsolják be saját radarjukat a célra vezetéshez. Az indításhoz tehát tudni kell, hol található az ellenséges hajó.

A Poseidon azt is képes lehet megállapítani, hogy az ellenséges egység radarjai, egyéb rendszerei működnek-e. A Moszkva esetében ez erősen kérdéses, mert elvileg képes lett volna védekezni a Neptun rakéták ellen.

A gép Olaszországból szállt fel, és a román partok mentén járőrözött a Moszkva elleni akció idején. Ekkor a jeladói is ki voltak kapcsolva, így nem látszott az online radarkövető oldalakon sem. A Times-nak nyilatkozó szakértő azt is elmondta, hogy április 14-én a szokásosnál sűrűbb volt az amerikai légiforgalom a Fekete-tenger partján. Az amerikaiak nem nyilatkoztak a küldetésükről.

hvg.hu/tudomany/20220424_Benne_lehetett_az_amerikaiak_keze_a_Moszkva_elsullyeszteseben