Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar megújulás útja

Cikkek

Azért kell megúszni a toronyházakat, mert azok már annyi város elveszítettek – interjú Zoboki Gábor építésszel

2020.05.07

 Ha az építészet nem veszi tudomásul, hogy nem tudsz mindig nagyobbat meg többet csinálni, akkor byebye természet. Meg kell keresni az egyensúlyt az ember és az élettere között. Ezt az elvet a magasházak nem képviselik. Magyarán Budapest közigazgatási határain belül nem kell magasházat építeni és nagyon sajnálom, hogy lesz ilyen. 

 

A kommunizmus még mindig él

2020.04.25

 

Sírjuk vissza a vörös rohamcsapatok évtizedes menetelését? Miért is ne? – gondolhatták a Népszava szerkesztőségében, amikor lehozták Hegyi Gyula publicista Lenin 150 című cikkét április 22-én

 

Új szerepben az állam – avagy több százezer embert szippanthatna fel egy központi foglalkoztató

2020.04.23

 Olyan szociális szövetkezetek mintájára felépülő, állami beruházások köré épülő foglalkoztatási rendszer jelentheti számukra a megoldást, amelyben az emberek nem alanyi jogon kapnak támogatást, hanem a pénz központilag szervezett, értelmes munkáért jár, legyen az útépítés, bérlakás-program, kórházfelújítás, barnamezős rekultiváció, vagy épp természetvédelmi terület rendberakása.

 

Kiderült a koronavírus miatti kórházi ágyszámcsökkentés valódi háttere

2020.04.23

 Portfolio vélemény: A kormányok ugyanis eddig politikailag kockázatos útként értékelték az ágyak csökkentését, osztályok bezárását és átalakítását, miközben a rendszer hosszú távú fenntarthatósága már régóta megköveteli az átsruktúrálást. Kérdés, hogy terveit mennyiben tudja keresztülvinni a rendszeren, amelyben a legfontosabb szereplők a status quo fenntartásában érdekeltek.

 

A kormány megmenthette volna a gazdaságot, de úgy döntött, hogy inkább nem

2020.04.18

 Nagyjából egy hónapja, március közepén lett mindenki számára nyilvánvaló, hogy korszakos gazdasági összeomlás fenyeget, és teljesen új típusú gazdaságpolitikai lépésekkel kell válaszolni erre a kihívásra. A hétköznapi életünk legtöbb oldalát megalapozó modern gazdaság nincs felkészülve arra, hogy egy átfogó külső sokk miatt teljes szektorokat kell hónapokra teljesen leállítani, és az egész gazdasági vérkeringésben súlyos zavarok lépjenek fel.

 

Miért van negatív rekord a felsőoktatási felvételin?A Hozzászólók elmondják

2020.04.18

  A bolonyai rendszeren nincs tanár-diák kapcsolat se. Két szám üzenet egymásnak tesztek formájában. Teljesen embertelen. Régen nemzetközi hírű, tiszteletre méltó emberek voltak a tanszékvezető, és az előadók, és dicsőség volt annak lenni. Ma senki sem akar az lenni. A villanykaron nincs villamosságtan. Például... és nincsnek Simonyik sem.

 

Ha már senki nem tud semmit, nézzük meg humorosan, mit is tudunk

2020.04.15

 2. Maszkot viselni teljesen értelmetlen, de talán jobb, ha hordod, mert megvédhet, de lehet, hogy csak kifelé akadályozza a vírust, de talán egy kicsit befelé is.
3. Az üzletek, szolgáltatók zárva vannak, kivéve, amelyik nyitva van.

 

Koronavírus-válság: sürgősen ki kell találni valami újat, különben összeomlik a gazdaság

2020.04.14

 A mostani tudásunk alapján azonban szinte biztosra vehető, hogy ezekből, illetve hasonló eszközökből kell kikeverni egy olyan stratégiát, ami nem olyan árat kíván, mint a mostani védekezési mód: tartós gazdasági visszaesést, életszínvonalcsökkenést, munkanélküliséget, a társadalom egyes csoportjainak súlyos deprivációt, és végső soron olyan, emberi életekben mérhető károkat, melyek a koronavírus világjárványhoz mérhető.

 

Koronavírusra helikopterpénzt: okoz-e adóságnövekedést a bankóprés?

2020.04.14

 Ha a bankóprés  az államadósság növekedésével járna, akkor is kitartanék a munkavállalók széles körének azonnali pénzbeli támogatása mellett. A magyar gazdaság infarktust kapott. Most kevéssé érdekes, hogy 1000 Mrd forintnyi juttatás a GDP-arányos adósságráta kb. 2%pontos emelkedésével jár. Most az újraélesztés feladatát kell megoldani. Ha ez csak az adósság megemelkedése árán lehetséges, akkor úgy. Szerencsére azonban van ennél jobb megoldás. A monetáris finanszírozás olcsó és hatékony módja lehet a válságkezelésnek.

 

Palotás János: Rémes volt megélni, mi folyik a parlamentben

2020.04.12

 Hallgatva őket a parlamentben, hamar rádöbbentem, sokuk akkor sem végzett volna egyetemet, ha hagyja a rendszer, merthogy alapvető képességbeli hiányosságok mutatkoztak náluk.
A képviselői kihívás megkövetelte volna a magas szintű képzettséget. Számos valóban meghurcolt képviselőnek nem mandátumot kellett volna adni, hanem akár pénzügyi kárpótlást, akár érdemérmet a kommunizmus alatti helytállásáért. Mind jobban jártunk volna. Orvosi egyetem elvégzése nélkül akkor sem lehet operálni, ha az egyetemektől politikai okból zárnak el valakit. Rengeteget ártottak és ártanak még ma is a politikában és a parlamentben helyet foglaló zsarolható és zsaroló egykori ügynökök. 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Következő »