Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar megújulás útja

Cikkek

Tilos a szennyvízcsatornába nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, oldószereket….

2020.03.26

 Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban és ezért ott – bármennyire is hihetetlen - a dugulások kb. 75 %-ért felelősek

 

A fejlett világ legszűkmarkúbb ellátása vár a sok százezer magyar munkanélkülire

2020.03.25

 Nem csak az alacsony összeggel van baj. Talán még nagyobb probléma, hogy csak három hónapig jár az álláskeresési járadék, ami példátlanul rövid időtáv a fejlett világban. Fél évnél rövidebb ideig Magyarországon kívül csak Csehországban (öt hónap, de 50 év felett nyolc, 55 év felett 11 hónap) fizetik ezt a juttatást.

 

A kormány megtiltotta egy, a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét

2020.03.25

 A kormány újabb rendkívüli intézkedést hozott a magyar emberek egészségügyi ellátása védelme érdekében a veszélyhelyzet idejére. Megtiltotta egy a koronavírus-betegek gyógyításában alkalmazott gyógyszeralapanyag kivitelét Magyarországról.
A most megjelent kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot, 

 

A parancs művészete, avagy a társadalomtudomány hasznáról járvány idején

2020.03.24

 Például a természettudósok megmondják a társadalomnak, hogy mindenkinek egy hónapig otthon kellene ülni és akkor elmúlna a járvány. Nosza, a jogalkotó, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a jog a társadalmi konszenzusok összessége, erőből parancsba adja, hogy aki mostantól kimegy az utcára, azt lelövi a rendőr. Igen ám, de mit keres a rendőr az utcán? És a kenyeres kocsi? Vagy egy hónap alatt szép csendben éhen halunk és volt járvány, nincs járvány? Hamarosan tehát egy bonyolult törvényt vagy rendeletet kell hozni, amely részletesen szabályozza, hogy ki és miért mehet ki az utcára. 

 

A Kormány rendeleti kormányzással készül fel arra, hogy határozatképtelenné válik a parlament

2020.03.21

 A mandátum egyébként csak a járványhelyzettel összefüggésben álló, annak megelőzését, kezelését, felszámolását, továbbá káros hatásainak megelőzését, illetve elhárítását szolgáló intézkedésekre vonatkozik. A kiemelést azért tartottuk fontosnak, mert ez jóval szélesebbre nyitja a kormány intézkedéseinek hatókörét, mint a szigorúan vett, egészségügyi célú szabályok, korlátozások bevezetése.

 

Momentum: 4 átfogó javaslat, hogy elkerüljük a gazdasági összeomlást

2020.03.19

 Ha a cégek leépítésekbe kezdenek, az hosszabb távon is károsítani fogja magyar gazdaságot, akkor, is ha már vége lesz a válságnak, mert költséges lesz újraépíteni a kapacitásokat és felvenni a dolgozókat. Ezért a ​német „Kurzarbeit” program mintájára​, a munkaerőpiaci alapból kell kipótolni a dolgozók fizetését, ha a cégek vállalják, hogy nem csökkentik a munkavállalói létszámot, és leépítés helyett csökkentett munkaidőben tovább foglalkoztatják a dolgozókat. 

 

Létfontosságú a munkaerő megtartása a vállalatoknál, de ennek költségét csak a kormányzat tudja állni

2020.03.19

A munkavállalók tömeges elbocsátásának megakadályozása talán a legfontosabb a vállalatokat olyan helyzetbe kell hozni, hogyha takaréklángon is, de dolgozóik nagy részével tovább üzemelhessenek. A cégek jelentős részének ugyanis hónapokig nem hogy járulékokra nem lesz pénze, de a bérekre sem, így egy bizonyos mértékű munkajövedelmet a kormányzatnak biztosítania kell. Számos nemzetközi példát látunk erre a napokban, sok jó megoldási módszer létezik. Létfontosságú a munkaerő megtartása, de ennek költségét csak a kormányzat tudja állni.  

 

Ha fél vállról vesszük, össze fog omlani a rendszer, maradjatok otthon!

2020.03.17

  Olyan munkát kell most végeznünk, ami a nem létező járványügy feladata lenne. Mindent meg akarunk tenni, de Nélkületek nem fog menni. Mindenkit kérek, főleg Budapesten, de az egész országban is, hogy maradjon otthon. Nagyon nehéz dolog ez, de mindnyájunknak ez az érdeke. Ha legalább 2-3 hétig tudtok erre figyelni, a súlyos betegek szakszerű ellátásának esélye megnő, nem alakul ki olyan elképesztően felfoghatatlan helyzet, mint Olaszországban.

 

Erkel Ferenc eredeti Himnusza

2020.03.17

 Dohnányi Ernő Erkel Himnuszának átiratából az összes létező magyar zenéhez kapcsolódó elemet kiiktatta. A verbunkos ritmusokat, megszüntette az európai hagyományokban ismert ismétlést is. És lelassította, gyászossá tette a hangzását, ami a kor Trianon utáni komor hangulatát tükrözte.

 

Faludy György(1910-2006) – Tanuld meg ezt a versemet

2020.03.16

 s mankóval jön a pusztulás, ha fáján rohad a levél, a forrás dögvészt gurguláz, s ciánt hoz rád az esti szél:
ha a gázmaszkot felteszed, elmondhatod e versemet.
Tanuld meg ezt a versemet, hogy elkísérjelek. Lehet, s túléled még az ezredet, s pár kurta évre kiderül,
mert a bacilusok dühödt revánsa mégse sikerül,
s a technológia mohó hadosztályai több erőt mozgatnak, mint a földgolyó —
memóriádból szedd elő,
s dúdold el még egyszer velem e sorokat: mert hova lett a szépség és a szerelem?

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Következő »