Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mikrobiológus tisztázta, a maszkokon található apró férgek nem veszélyesek

2021.04.03

KISALFÖLD

A mikrobiológus tisztázta, a maszkokon található apró férgek nem veszélyesek

 

 

Az internetes közösségi oldalakon és a videómegosztó portálokon folyamatosan terjednek videók, amelyek a maszk anyagán és annak felületén felfedezett apró, szürke férgeket ábrázolnak, melyek főleg víz hatására bukkannak fel.

 A zaol.hu szerette volna elejét venni a találgatásoknak és a hamis információknak, ezért utánajártak az igazságnak. Ebben a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kilinikai mikrobiológusa, dr. Felső Péter volt a segítségükre.

Leszögezte: könnyen előfordulhat, hogy a felvételeken látható férgek kisebb rovaroktól származnak, ám vizsgálat nélkül lehetetlen megmondani.

Az a baj, hogy ezek a maszkok nem sterilek, mint ahogy bármilyen szövet és ruha sem

– fogalmazott a kilinikai mikrobiológus.

Természetesen az arcmaszkok nem abból a célból készültek, hogy sterilek legyenek, hanem, hogy a vírust terjesztő aerosol cseppeket távol tartsa. Ha valóban vannak ezekben apró férgek, az lehet bármilyen rovar miatt is. Ha ezeket ugyanilyen módszerrel keresnénk, megtalálnánk a ruháink szövetszálai között is. Határozottan kijelenthető: senki nem fertőzi szándékosan az embereket férgekkel.

www.kisalfold.hu/hazai-bulvar-celeb/magyar-mikrobiologus-tisztazta-a-maszkokon-talalhato-apro-fergek-nem-veszelyesek-10810012/