Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A miniszter szerint, ki lehetne termelni a hajdúszoboszlói tárolóból a párnagázt

2022.10.11

 Magyar Hang | A túlélő magazin

Holoda Attila: Felelőtlenség azt állítani, hogy most hozzá lehet nyúlni a párnagázhoz

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy ki lehetne termelni a hajdúszoboszlói tárolóból a párnagázt, és esetleg szén-dioxidot préselni a helyére.

– A bejelentés arra utal, hogy az MVM-nek gondjai voltak a gázszámla fizetésével, folyamatosan devizát vásárol a kötelezettségek teljesítéséhez, ezért a mostani megállapodás jelentős könnyebbséget jelent. Nem tudni azonban, hogy mit kértek ezért cserébe. Akár az is elképzelhető, hogy a megegyezés fejében lengette be a magyar kormány a minap a tengeri olajszállításról szóló ársapka megvétózását – értékelte lapunknak a megegyezésről szóló hírt Holoda Attila. A második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a hírre erősödni kezdett a forint.

Azt azonban felháborítónak nevezte, hogy egyáltalán szóba kerülhetett a hajdúszoboszlói gáztároló párnagázának kitermelése. Ezt eddig egyetlen kormány sem engedte meg magának. A párnagáz ugyanis pont olyan része a tárolónak, mint a kutak vagy a többi felszíni technológia. A párnagáz kitermelése egyértelműen veszélyezteti a tároló működését. Különösen azért érthetetlen az elképzelés, mert eközben a zsanai tároló kapacitásbővítéséről beszélnek.

– Aki komolyan gondolja, hogy hozzá szabad nyúlni a párnagázhoz, az nem tudja, mit beszél, nem tudom, hogyan adhatta ehhez a nevét egy szakember. Nem véletlen, hogy a hajdúszoboszlói tároló 1,5 milliárd köbméternyi mobil gáza alá 2,5 milliárd köbméternyi párnagázra van szükség. Felelőtlenség azt állítani, hogy 800 millió köbméter gond nélkül kitermelhető ebből – hangsúlyozta Holoda Attila.

A szakértő azt is elmondta, a párnagáz kitermelése az állami vagyonnal való hűtlen gazdálkodás gyanúját veti fel. Hozzátette, persze az is elképzelhető, szó sincs a fizikai kitermelésről, hanem egy pénzügyi trükkről, nevezetesen hogy a mobilgázból kitermelt mennyiség egy részét elnevezzük olcsón betárolt párnagáznak, mert azt így alacsony áron számolhatjuk el, ezzel is enyhítve az MVM-re nehezedő pénzügyi terheket.

A szén-dioxid tárolásról az a véleménye, hogy az túlságosan drága lenne. Egyrészt, mert nem megoldott a szállítása, másrészt mert agresszív gázról lévén szó, a rendelkezésre álló összes berendezést le kellene cserélni, amely közvetlen kapcsolatba kerül a gázzal. Különösen igaz ez akkor, ha nem kizárólagosan szén-dioxid tárolására használnák a tárolót, hanem a kitermelt földgázt helyettesítenék vele. Ez esetben ugyanis a földgáztároló összes berendezését is le kellene cserélni. Ráadásul, amikor ismét földgázt szeretnének kitermelni, arra csak azt követően kerülhetne sor, hogy egy igen drága technológiát telepítenek, amely képes a két gázt különválasztani.

Azt is elvetélt ötletnek tartja, hogy akár a Mátrai, akár a jövendőbeli Földgáztüzelésű Erőmű által kibocsátott szén-dioxidot összegyűjtsék. 2008-ban ugyanis próbálkoztak már ezzel a Mátrai Erőmű esetében, de az sikertelen volt.

hang.hu/gazdasag/holoda-attila-az-allami-vagyonnal-valo-felelotlen-gazdalkodas-a-parnagaz-kitermelese-146649