Kiváló manipulátor ő, olyan, aki a saját célkitűzései érdekében bármire képes, eszközökben nem válogat. Ezek az eszközök azonban kizárólag az ő céljait és érdekeit szolgálják – mert valójában nem az, akinek látszik. Megtéveszti, (el)használja a másikat. A felszínen normális, sőt szinte tökéletesen szerethető és követhető, de valójában beteg ember – lelkileg és mentálisan is.

Csak használja a többieket, a társát, az országát, bárkit, mindenkit, akivel kapcsolatba kerül.

Kiváló retorikai képességeivel tömegeket is képes mozgatni, de a partnerét is úgy befolyásolja, hogy az szinte elveszíti önmagát, saját akaratát, gondolatait és érzéseit – tökéletes alapanyaggá válik, mert akarattalan, tehetetlen, gyurmázható lesz.

A pszichopata mindent eljátszik, de semmit sem él meg. Empátiás készsége nulla. A pszichopata nem szeret, nem szorong és nem tanul a tapasztalatokból. Szívtelen, de mivel megjátssza az érzelmeit, ezért a környezete sokáig hisz benne.

Ha valaki ellentmond neki, vagy csak érvelni próbál, könnyen bevadul, és bosszúállóvá válik a legdurvább, akár brutális módon. Jellemezheti megalománia és cezarománia (hatalomvágy, uralkodási vágy) is. Hazug, kegyetlen, sokat és hangzatosan beszél, mások kárára viccelődik, és úgy véli, a szabályok rá nem érvényesek, ő bármit megtehet. Hárít minden felelősséget, az embereket érdekei szerint, mindenre és mindenkire tekintet nélkül használja, manipulál.

Hogyan kerülsz a bűvkörébe?


Céljai gyakran irracionálisak, ám ezekhez erősen, gyakran ellentmondást nem tűrve ragaszkodik. Szereti, ha neki ezekért a célokért semmit sem kell tennie, az erőfeszítéseket és az eredményeket a környezetéből préseli, kényszeríti ki. Ha valami rosszul sül el, azért mindig te vagy a hibás.

A pszichopata megbánást nem mutat, megbízhatatlan (de mindent megmagyaráz, hibáinak okát másra hárítva), és nem idegeskedik, hiszen őt semmilyen felelősség nem terheli. Gyakran keres bűnbakot, akiből aztán ellenséget kreál. Énképe a tökéletesség, ő a kiválasztott. Szégyenérzet nélkül él, és a szexualitásában is ilyen: személytelen, önző.

Gyakori módszer az is, hogy dicsér valakit (az exét, a szomszédot, a barátnődet), ezzel értéktelenítve el a mellette lévőt, aki ezáltal szinte megsemmisül, sőt – és ez a legnagyobb hiba – igyekszik olyanná válni, mint akit dicsértek. Ez vakvágány, hiszen a pszichopata személy célja nem az, hogy a másik jól érezze magát, vagy valóban fejlődhessen. Kizárólag önmagát emeli kritikátlanul a magaslatokba.

Nincs olyan magas pozíció, ami neki ne járna.

Mintázatok, törvényszerűségek

A történelmi múlt, és a jelen egyaránt kitermelte és kitermeli ezeket a személyiségeket. Pontosan a felsorolt tulajdonságaiknak köszönhetően kerülhetnek gyakran a legmagasabb státuszokba. Beetetik az áldozatot, megszerettetik magukat, közben észrevétlenül használják a környezetüket a saját igényeik kielégítésére.

Ne felejtsük el, mert ez szinte a legfontosabb: ők nem olyanok, mint amilyennek mutatják magukat! A politikai életben, a közéletben, nagy cégeknél, de gyakrabban, mint észlelnénk, a szűkebb környezetünkben is számtalan pszichopata él és „alkot”.

Áldozataik szorgosan szolgálják őket, bár gyakran szenvednek ettől, és akár meg is betegszenek, hiszen tudattalanul is egy betegség az, ami esetleg kimentheti őket a szolgálatból. Addig legalább kénytelenek önmagukkal foglalkozni. Ezt a pszichopata ember nem tűri, gyakran hamarabb megszabadul tőle valamilyen indokkal.

Találkoztam olyan nővel, akinek komoly bűntudata volt amiatt, hogy „ezt a rendes embert” magára hagyta, nem tudott főzni, bevásárolni rá, takarítani neki – hogy tudjon kemoterápiára járni. „Megérdemeltem, hogy elhagyjon” – mondta nekem zokogva. A pszichopata műve tökéletesre sikeredett.

Apaszerepben a pszichopata szinte kínozza a gyerekeit, a partnerét – és azok ezért önmagukat bántják, büntetik, hibáztatják. Kicsiben és nagyban is működik ez a dinamika. A parancsoló, diktatórikus főnök ellen ritkán lázadnak tömegesen. Gyakoribb, hogy egy-egy ember a közösségből úgy dönt, hogy vele ezt nem lehet megtenni, és inkább odábbáll.

Tömeges felmondás szinte sosincs. Sokan hivatkoznak arra, hogy a megélhetés miatt nem tehetik meg ezt.

De ahogy fentebb írtam, a pszichopaták tulajdonságai vezető pozícióban akár a javára is válhatnak egy cégnek, csak mérlegelni kell, hogy megéri-e vállalni a vele járó, gyakran irreverzibilis mentális és érzelmi tönkremenetelt. A mindennapos megalázottság ugyanis megnyomorítja a testet-lelket, a kiszolgáltatottság pedig megöli és megsemmisíti a szabadságot, a kreativitást, és ellopja és saját céljaira használja az erőt. 

Mentsd az irhád!

Megállapíthatjuk tehát, hogy a pszichopátiás tünetek beazonosítása után az egyetlen észszerű lépés a magyarázat nélküli menekülés, továbbállás. Ha a pszichopata még úgy érzi, szüksége van az illetőre, fel kell készülni arra, hogy hatalmi eszközeivel élve mindent meg fog tenni azért, hogy megzsarolja és még egy ideig a szolgálatában tartsa az embert, hogy ha már nem kell, ő dobhassa el.

Gyakran az egyén ereje kevés is – ilyenkor kellene az összefogás és a segítségkérés.

Történelmi tények igazolják, hogy a pszichopata diktátor megbuktatása viharos, és általában akkor történik, amikor már a vazallusok szeme is kinyílik, füleiket hallásra használják, fejüket meg gondolkozásra, egyéni indulataikat, megalázottságaikat egységes erőbe fordítják át.

Ugyanez a mechanizmus zajlik a családokban is, amikor valaki felismeri, hogy kivel él együtt, és hirtelen elmenekül. Valószínűleg a szörnyű családirtásoknál is felmerül a pszichopátia alapos gyanúja, és hogy a szenvedő fél nem mert, nem tudott tisztán látni és cselekedni.

Pedig a pszichopatákat el kell hagyni, mert a megváltoztatásukba vetett hit felesleges időpazarlás, és életveszélyes is.


Kazimir Ágnes
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

 Kiemelt képünk illusztráció

wmn.hu/wmn-life/52261-a-vezetod-egy-pszichopata-siman-lehet

 

Amikor egy pszichológus körbenéz, csupa tankönyvi esetet lát maga körül. A vezetéshez szükséges tulajdonságok, illetve a személyiség, amelyik „úgymond” vezetésre termett, ilyen személyiségjegyeket kíván. Viszont empátiával és valódi érzelmekkel . Azt, hogy eszközzé váljon valaki, vagy ő kezeljen így másokat, elég nehéz elkülöníteni a normális kapcsolattól. Jól fogalmaz a doktornő, eljöhet a felismerés pillanata, amikor rádöbben az áldozat, hogy ő csak olyan eszköz volt, mint egy faék. Ezt a manipulátor a kapcsolatok során igézéssel fedi el. Ezzel a szellemi eszközzel láttatja a pszichopata úgy, hogy az a normális, amiként ő viselkedik. Kihasználja az emberek megfelelési kényszerét. A pszichikai elemzésen azért áttűnik a napi politika. Hatalom és uralkodási vágy nélkül senki sem lesz társadalmi vezető. Ezek a tömeglélek számára kívánatos jellemtulajdonságok. A tömegeket vezetni kell, vezetés nélkül elvész a nép. A kérdés az, hogy adott korban éppen milyen vezetőt sikerül kitermelnie a tömegnek, hogy irányítsa. És azt is csak utólag lehet megtudni, irracionális volt a cél, vagy ez volt a helyes célkitűzés?! Javára válik a cégnek, országnak, vagy tönkre megy bele? Csak az tudja, aki ivott az élet vizéből.

Dalszöveg

 

Madarak jönnek, madarak jönnek (2x)
Halálesőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek

Valaki mondja meg, milyen az élet,
Valaki mondja meg, mér' ilyen,
Valaki mondja meg, mér' szép az élet,
Valaki mondja meg, miért nem,

Valaki mondja meg, mér' jó az ember,
Valaki mondja meg, miér' nem,
Valaki mondja meg, mér' lesz gonosszá, (közösen)
Valaki mondja meg, miért nem! (közösen)

Madarak jönnek, madarak jönnek
Halálesőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek

Valaki mondja meg, kinek kell hinnem,
Valaki mondja meg, kinek nem,
Valaki mondja meg, ki hova érhet,
Milyen az íze az élet vizének.

Valaki mondja meg, a hosszú évek,
Mért tűnnek úgy mint egy pillanat,
Valaki mondja meg, mi az, hogy elmúlt, (közösen)
Valaki mondja meg, hol maradt. (közösen)

Madarak jönnek, madarak jönnek
Halál esőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek

Valaki mondja meg, hogyan kell élni,
Apám azt mondta, ne bánts mást,
Valaki látta, hogy bántottalak már,
Valaki látta, hogy bántottál.

Valaki mondja meg, miért vagyunk itt,
Anyám azt mondta, hogy boldog légy,
De anyám azt nem mondta, mért nem e földön, (közösen)
Anyám nem mondta, mondd, miért. (közösen)

Madarak jönnek, madarak jönnek (3x)
Halál esőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek