Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akkor roppanhat össze az Orbán-rendszer, ha a láthatatlan tömeg elkezd lázadni/KOMMENTEMMEL

2020.01.01

 Esti gyors

Akkor roppanhat össze az Orbán-rendszer, ha a láthatatlan tömeg elkezd lázadni/Részlet

1/01/2020 07:24

| Szerző: Klubrádió

Nem szabad lebecsülni a populistákat és mucsaizni a Fidesz-elitet Stefano Bottoni, az Akadémia után Olaszországba távozó, és Orbán, egy despota Európában címmel könyvet író történész szerint. Úgy véli, a Fidesz, amely minden kínos helyzetre átírja a törvényeket, lassan tíz éve alatt lerohasztotta az államot, és akkor lehet bajban, ha leszerel az utolsó rendőr, és ha az utolsó óvónő is inkább az Aldiba megy dolgozni. 

 
 

Beszélgettünk vele Orbán, egy despota Európában című könyvéről is, amely egyelőre csak olaszul jelent meg. Azt mondta, a cím egy kicsit erős, mert ami 2010 után létrejött, nagyon furcsa átmenet a klasszikus demokrácia és a klasszikus diktatúra között. Annak ellenére, hogy már nagyon rég elmozdult a képviseleti demokráciától, nem olyan, mint a ’60-as évek Kádár- vagy a ’30-as évek Horthy-rendszere. Azt is mondta: nemcsak a közjogi helyzet alakult át, hanem a köztudat is. Stefano Bottoni szerint a fiatal féldemokráciáknak van egyfajta „1922-es pillanatuk”, arra utalva, hogy akkor Olaszországban meg lehetett volna menteni a demokráciát egy hangos, agresszív, erőszakos kisebbséggel szemben, de a többség nem tett érte semmit. 2010-ben is hasonló volt a helyzet Magyarországon – természetesen a nyilvánvaló történelmi különbségekkel együtt.

 
 Orbán, egy despota Európában. Kép: Stefano Bottoni / Facebook
 

Úgy fogalmazott: a Fidesz a rule of law helyett bevezette a rule by law-t, azaz minden olyan helyzetre, amely nekik kínos lenne, hoznak egy törvényt, és megideologizálják külföldi példákkal. Az Alkotmánybíróságnak 2011 előtt európai szinten is kivételes jogköre volt, ezt megnyirbálták, majd közölték, hogy de még így is nagyobb, mint bizonyos helyeken. Stefano Bottoni szerint a korrupciót pedig úgy tették láthatatlanná, hogy egyszerűen nincsenek eljárások. Ha nincs nyomozás, nincs bírósági tárgyalás, nincs ügy, nem látják az emberek a problémát. Ehhez pedig olyan legfőbb ügyészre, Polt Péterre van szükség (most kapott újabb 9 évre megbízást az előző 9 után), aki „tudja, hogy mi a dolga”.

Kitért arra is, hogy Donald Trumpot, Boris Johnsont folyamatosan alábecsülik, pedig ők, a populisták értik az őrült 21. század lelkületét. Orbán ebben a körben a politikai rutinjával is kiemelkedik – tette hozzá. Szerinte a magyar miniszterelnök nem szigetelődött el nemzetközi szinten, sok haverja, támogatója van, és amíg a populizmushoz általában a féktelen költekezést szokás társítani, „Varga Mihály hozza a számokat”, fiskális területen katonás szigorral teljesít a magyar kormány.

Az önkormányzati választásokról is beszélt a történész, aki szerint a főpolgármesternek, most Karácsony Gergelynek nincs valódi hatalma, ha Varsó vagy Pozsony vezetőjével hasonlítjuk össze, annyira kiüresítette a Fidesz az elmúlt években az önkormányzatiságot. Budapesten egyébként már az előző választásokon is lehetett látni, hogy van egy 58-60-62 százalékos ellenzéki többség, annyi történt, hogy ez most eredményekben is megjelent. Például az I. vagy a VIII. kerületben súlyos hibákat követett el a kormánypárt, ott ezért veszíthetett váratlanul. Stefano Bottoni szerint a fővárosi eredményeknél lényegesebb, hogy vidéki nagy- és közepes városokban is leváltották a Fidesz jelöltjét. Miskolcot hozta példának, az ország 3-4. legnagyobb városát, ahol egy iskolaigazgató, akit helyben ismernek, tisztelnek, sima győzelmet aratott az ismeretlen fideszessel szemben. Ilyen emberekre lenne szüksége az ellenzéknek.

Ő is tévedett, amikor azt hitte, hogy a Fidesz etatista csapat, ehhez képest olyan mértékben rohasztották le az államot, „hogy már bocsánat, de arról még a Gyurcsányék se mertek volna álmodni”. Akkor lehet bajban ez a rendszer, amikor szembesítik a valósággal. Amikor az utolsó rendőr is leszerel, amikor nem jön ki a mentő, amikor az óvoda nem nyit ki, mert az óvónéni elment eladónak egy élelmiszerlánchoz vagy egyáltalán, bármilyen multihoz, kétszer annyi fizetésért.

 
pedagógus-fizetés (kép: Facebook)
 


A magánszektorban dolgozóknál tényleg emelkedtek a bérek, és ennek köszönhetően egyénileg sokkal jobb érdekérvényesítési lehetőségei vannak egy olyan munkavállalónak, aki például multinál helyezkedett el, mint egy olyannak, aki a közszférában kapott állást. Bottoni szerint érthetetlen is, hogy miért nem emelnek béreket ezeken a területeken, hiszen egyértelmű, hogy például egy rendőrnek nem elég a 170 ezer forint. Akkor roppanhat össze az Orbán-rendszer a történész szerint, ha ez a láthatatlan tömeg elkezd lázadni.

 

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

www.klubradio.hu/adasok/akkor-roppanhat-ossze-az-orban-rendszer-ha-a-lathatatlan-tomeg-elkezd-lazadni-110503

 

KOMMENTEM

A láthatatlan tömeg csak éhséglázadásban jelenik meg. A közmunka egyenlőre ezt megakadályozza. Orbán tanácsadói, talán a kommentek hatására felismerték, a rendőröknek, börtönőröknek plusz pénzt kell adni. A kommentek jelentős része lázadásért kiált. Van vezető nélküli lázadás is, de ritka. A lázadásból Gyurcsány-Bajnai szakértői kormány jönne létre, abból a magyar többségnek elege volt, azért nem érdemes Orbánt leváltani. Akkor miért kellene megdönteni a Kormányt? Kiket segítene hatalomra?

Orbán nem lerohasztotta az államot, hanem központosította. És úgy, hogy nincsen diktatúra. Ha az autóipar befuccsol,majd meglátjuk, mi lesz. A stadionépítőket legalább kifizették, nem úgy, mint a Megyeri híd, Gyurcsány Kormány alatti építőinek bérét:

"A Ganz alvállalkozóinak csak töredéke – köztük saját tulajdonosa – kapta meg a pénzét, míg a kisebb cégeknek 600-800 millióval – a hitelezők szerint több mint egymilliárddal – tartozik."Index.

És építettek autópálya alagutat a búzamezőre, viaduktot a balatoni lankákra. Ez az oka, hogy nem kívánja a nép vissza az ellenzék uralmát.

A közbeszerzés egy hülyeség. Megszüntetni az Unió miatt nem lehet, ezért kerülik ki, különféle módokon. Példás módon hozzák meg a törvényeket. A törvényt a hatalom hozza. Hogy az ellenzék nem szólhat bele? Miért kellene hagyni, hogy húzza az időt a felesleges vitával. Ha rosszat húznak(Internetadó) a tömegtüntetést látva módosítanak. Magyarországon jelenleg sok külföldi vendégmunkás dolgozik. De ők nem a szakképzetlen lumpen tömeg agysebészeiből, hanem a külföldi szakemberekből állnak.

Orbán Viktor létrehozott egy központosított államot, amelyet nem enged szétverni a demokráciának nevezett népuralommal. Amit már a görögök sem fogadtak el. A népuralom döntése volt Szókratész kivégzése. A Star Wars pocsék befejezése is a kritikusok szerint azért okozott csalódást, mert a forgatókönyvírók a nézők kívánságának megfelelően fejezték be a történetet. A nép összkívánsága, a tömeguralom, csőd.

Az Orbán Kormány végét csak egy karizmatikus vezető megjelenése hozhatja el. Ilyen vezető a jelenlegi politikai életben nincsen. Ugyan Gyurcsánynét nevelgetik Brüsszelben, de remélhetőleg nem zsuppolják vissza.