Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Árpád hidat is átnevezik?" - visszakeresztelte a Göncz Árpád Városközpontot a Mi Hazánk

2020.02.07

 

2020-02-06 12:07:00 

"A közelben lévő Árpád hidat is átnevezik?" - visszakeresztelte a Göncz Árpád Városközpontot a Mi Hazánk

A Mi Hazánk politikusai szerint megdöbbentő, hogy úgy tűnik, Göncz tiszteletreméltóbb egyesek szemében, mint a honfoglaló Árpád fejedelem.

"A közelben lévő Árpád hidat is átnevezik?" - visszakeresztelte a Göncz Árpád Városközpontot a Mi Hazánk
Fotó: MTI

A Mi Hazánk Mozgalom a közelmúltban Göncz Árpád Városközponttá átkeresztelt metróállomáson akciózott. A politikus letakarták a volt köztársasági elnök vezetéknevét, így állítva vissza az állomás régi nevét “Árpád Városközpontra” - írta meg a Magyar Hang.

A radikális jobboldali párt szerint Göncz Árpád nem méltó arra, hogy közterületet nevezzenek el róla.
Vékony Csongor Levente feltette a kérdést, vajon mi lesz a következő? A közelben lévő Árpád hidat is átnevezik? 

Megdöbbenését fejezte ki, hogy úgy tűnik, Göncz tiszteletreméltóbb egyesek szemében, mint a honfoglaló Árpád fejedelem.

atv.hu

Hozzászólásom:

Gábor Szabó Göncz Árpád életrajzában szerepel, hogy 1947-ben disszidálási kísérlet közben lebukott, majd kisétált az AVH-ról, ami enyhén szólva, nem életszerű. Ezért Árpád vezér helyett, aki államalapító királyi házunkat megalapozta, egy kétes múltú államfőről átnevezni egy állomást, botrányos./www.gonczarpad.hu/goncz_arpad_az_eszmek_felezesi_ideje

A következő kommentáromat megírtam, de nem tettem fel az ATV.hu-ra, csak itt közlöm:

A hozzászólások tipikus példája annak, hogy még a politika iránt érdeklődő honfitársaink, akik láthatóan szeretik és védik a hazájukat, nem ismerik a történelmi szereplők életrajzát és érzelmi alapon fölháborodnak Göncz Árpád méltóságát megsértő cselekedeten. Göncz Árpád személyes közlése szerint 1947-ben a Kisgazdapárt szervezésében Erdélyben járt, visszajött letartóztatta az AVH, megkínozták, be akarták szervezni, ellenállt. Ezek után: "Amikor végül is elengedtek, folytatták a nyomást, s én a második találkozó után megpróbáltam kimenni az országból, de elkaptak a határon. Bevittek Szombathelyre, és az első kérdésük az volt, hogy miért akart kimenni? Mondtam, azért, mert be akartak szervezni."gonczarpad.hu/goncz_arpad_az_eszmek_felezesi_ideje/Ezután két hét múlva kiengedték. Az AVH-ról!, ahol előtte, első bevitelekor így bántak vele: "De éjszaka nyolc órán át hallgattak ki, váltott vizsgálótisztekkel, állva, lámpával szemben, s nappal ugyanígy. Álltam, ha jól emlékszem, 36 órát egyfolytában. Ha elestem, puskatussal állítottak föl." Hihető, hogy következmények nélkül kisétált egy disszidálási kísérlet után??