RÉSZLETEK AZ ÍRÁSBÓL /VÁLASZONLINE/

Értesülésünk szerint az Index veszélyt jelző barométere hamarosan visszaállhat a „független” tartományba, vagyis a szerkesztőség csatát nyert. A jövő azonban bizonytalan, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszerében érdekes gazdasági szükségszerűségek érvényesülnek: itt valamiért nem kifizetődő piacvezetőnek lenni. Ha újság vagy és sok az olvasód, sőt a saját szegmensedben neked van a legtöbb, kezdhetsz aggódni. Hogy az Index meddig létezik még az ismert formájában, nem a szerkesztőségen múlik. Hogy mi igen, elmondjuk. Vélemény.

Úgy látszott, hogy akár néhány napon belül vége lehet az Indexnek. De valami történt...

 "Az utolsó pillanatban aztán, még épp a csattanás előtt azok, akik a támadást indították, félrekapták a kormányt: az Index kiadóját tulajdonló alapítvány vezetője a szerkesztőség számára is elfogadható, hatalomközeliséggel nem vádolható új vezérigazgatót nevezett ki, s az eddigi főszerkesztő is maradt a helyén.

Pedig ha valamikor, most tényleg itt lett volna a remek alkalom a – Lázár János megfogalmazásában – propagandaminisztérium vezetésének, hogy kitörölje a portált a magyar nyilvánosságból. A fegyver ugyanis, amelyet a szerkesztőség nem egészen két éve azért szerzett be magának, hogy megvédhesse vele függetlenségét, kétélűnek bizonyult. A már említett barométerről van szó, amelyet vasárnap egy közlemény kíséretében a veszélyzónába állítottak. Ez a húzás ugyanis azzal az eredménnyel jár, hogy a hirdetők elkezdik visszamondani a reklámkampányokat. Reklámhelyet eladni tehát így, a veszélyzónában: lehetetlen. Aki be akarja zárni az Indexet, annak más dolga sincs, mint néhány hétig fenntartani a patt-, azaz a deklarált veszélyhelyzetet. Az elapadó bevételek miatt aztán szépen tönkre is ment volna a cég, s elő lehetett volna adni azt a kedvelt hazugságot, hogy hát a piac beárazta, a gazdasági szükségszerűség már csak ilyen kegyetlen, menthetetlen volt pénzügyileg…"

"Magyarországon sajtópiac már régóta nincs. Nem a Fidesz szüntette meg, világfolyamatok – új, globális szereplők a netes reklámpiacon, világválság – is közrejátszottak, a lehetőséget viszont a Fidesz látta meg ebben: ahol meggyengül valami, oda bemegy és kontroll alá helyezi. Vagy megszünteti. Így tettek a Népszabadságnál (a legolvasottabb napilap nem tudott megélni sajnos, az alig olvasott kormánylapok viszont képesek, csodák csodája), így tettek a Heti Válasz bezáratásánál is, ahol egy szegény, fogalmatlan ügyvezetőt küldtek be egyik napról a másikra, hogy véreztesse ki az egyébként menthető céget."

"Mert mi is történt az elmúlt néhány napban? Röviden annyi, hogy az Index megújítására odahívott külső tanácsadó egyik terve kiverte a biztosítékot a lapvezetésnél: eszerint rovatokat kellett volna leválasztani az Indexről. A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem az összeset: a gazdaság, a kultúra és a sport kénytelen lett volna külön cégként működni, de a bel- és a külpolitika a központi cégnél maradt volna.

Szervezésszakmai, rettentően unalmas kérdésnek látszik, ugye? Kétségkívül. A szerkesztőség azonban úgy értékelte a dolgot, hogy a Fidesz „beküldte” Gerényi Gábort. Mégpedig azért, hogy ily’ módon verje szét az Indexet – amelynek megalapításában egyébként neki is szerepe volt."

Két nappal a veszélyhelyzet szerkesztőség általi kihirdetése előtt felbontották Gerényi szerződését.

"Ez azonban cseppet sem zárja ki, hogy a hatalom cégileg már rég házon belül lévő képviselői használták Gerényit: kaptak az alkalmon és megnézték, meddig mehetnek el. Ezt a verziót támasztja alá az az információnk is, hogy szerződésbontása csak az egyik hír volt a lapvezetés számára múlt pénteken. A másik meg az volt, hogy a rovatokat ettől függetlenül azért le kell választani, az ismertetett tervnek megfelelően.

S hogy ez mit oldott volna meg pénzügyileg? Nem tudni, ahogy a cég helyzetéről sem lehet semmit."

"Melyik is volt az a hatalmas botrány az elmúlt két-három évben, amely úgy igazán végigszántott a magyar nyilvánosságon és az Index saját sztorija volt?"

"Ma ugyanis az Index a mikrofon. Van saját hangja is, persze, de legalább ilyen fontos, hogy kihangosítja másokét. Az Index a mai népújság, ahol mindent megtalálhat a hírre vágyó magyar, viszonylag gyorsan, viszonylag elfogadható minőségben. Rajtuk keresztül a Válasz Online által készített tényfeltáró tartalmak is sokkal több olvasóhoz jutnak el például, mint nélkülük jutnának –"

www.valaszonline.hu/2020/06/24/index-vaszily-indamedia/