Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az önkormányzatoknak minden 4. forintot rezsire kellene költeni

2022.09.13

  

Két hét múlva indulhat a nagy csődhullám Magyarországon

Októberben eljön az igazság pillanata az önkormányzatok számára, a megugrott rezsi miatt a szegényebbekre csőd vár, ha az állam nem dob nekik pénzügyi mentőövet, a gazdagabbaknak pedig durva takarékossági intézkedéseket kell bevezetniük.

Komócsin Sándor, 2022. szeptember 13. kedd, 09:17

A helyhatóságok azzal szembesülnek, hogy az áram ára 36 forint/kilowattóra helyett 400-500 forint lesz, a gáz ára pedig köbméterenként 150 forintról 600 forint fölé emelkedhet - írja a G7, g7.hu/kozelet/20220913/az-onkormanyzatoknak-minden-negyedik-forintot-rezsire-kellene-kolteni-ami-lehetetlen-lesz/amelynek sajtómunkásai számos önkormányzati gazdálkodásra rálátó szakértővel beszéltek erről. Ennek alapján úgy tűnik, hogy az önkormányzatok nem tudják milyen hatása lesz pontosan ennek a drágulásnak.

Annyi látszik biztosnak, hogy ha legkésőbb októberig nem kapnak állami támogatást, számos önkormányzat egyszerűen fizetésképtelen lesz. Még a gazdagabb teleüléseken is fel kell függeszteni a helyi szolgáltatásokat.

A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei a Napi.hu hírlevelében.

Minden negyedik forint

A 2021-es adatok alapján az önkormányzatok összes kiadása évente 2900 milliárd forint körül van. Ebből közüzemi díjakra a költségvetési beszámolók szerint 34 milliárd forintot, közvilágításra pedig 30 milliárdot költöttek, ami a kiadások alig 2,2 százaléka volt. Csakhogy a tavaly még összesen 64 milliárd forintos energiaköltség a jelenlegi árakon 600-700 milliárd forintra ugrott.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak átlagosan minden negyedik forintot energiaköltségre kellene fordítaniuk. Természetesen lejjebb állítják majd a fűtést és hosszabb szüneteket próbálnak tartani a közintézményekben, ám ezzel csak 10-20 százalékos megtakarítást lehet elérni.

Ráadásul az önkormányzatok még akkor sem fizethetnék ki ezt a teljes összeget, ha lenne rá pénzük. A gazdálkodásuk ugyanis kötött, az államtól vagy az uniótól kapott fejlesztési forrásokat például nem lehet rezsire fordítani. Az állami támogatások szinte mindegyike kötött, ahogy a béreket is kötelezően ki kell fizetni és számos feladatot el kell látni.

www.napi.hu/magyar-gazdasag/rezsi-energia-kiadas-koltseg-onkormanyzat-csod.759634.html