Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az orbáni vármegye közigazgatási rendszere centralizált hatalmi struktúra

2022.06.24

 Jávor Benedek Facebook bejegyzése, szerkesztve:

 Nem csupán gumicsont a főispánokkal (és vármegyékkel) kapcsolatos javaslat, de nem is azt jelenti, hogy a Fidesz visszahozná a derest, a pandúrokat és a földesúri kilencedet. Komoly közigazgatási aggályok vetődnek fel a tervet illetően. Az előterjesztésnek az avítt, feudalizmus-szagú szóhasználat a kisebb baja. A nagyobb az, hogy egy, az önkormányzatiság elleni általánosabb offenzíva kezdetét jelentheti.

 „A főispáni-vármegyei rendszer visszaállításával elsősorban nem a rossz társult érzet elnevezés a baj (az is), hanem ez  ráutaló magatartás a főispánok által megtestesített közigazgatási modell visszahozatalára. Úgy vélem, hogy ez egy átfogó, centralizációs célú önkormányzati reform első tesztfázisa, szokja a nép a főispánokat, aztán ha megszokta, már nem lesz felháborodás a tartalmi átalakítással, a hatáskörök újraosztásával kapcsolatban.

 Hát hol érdekli az átlagembert, hogy ki felelős mondjuk a település kiegyensúlyozott gazdálkodásáért, és így pénzügyi irányításáért, a főispán vagy a polgármester? Hogy a települési jegyzőnél, vagy a főispánságon (vagy az marad kormányhivatal?) vannak bizonyos feladatkörök? Meglepődnék, ha a Miniszterelnöki Hivatalban vagy a Századvégnél már nem állna készen a koncepció az önkormányzati rendszer átszabására, és hogy ebben szerepelnek a főispánok, arra mérget vennék. Ahogyan arra is, hogy a javaslat minden valamirevaló kompetenciát a főispánokhoz telepít, a pénzügyi irányítástól valamennyi hatósági funkcióig. A választott polgármestereknek meg majd marad az óvodai tanév megnyitása és a testvérvárosi kapcsolatok ápolása a németországi Jürgendorf an der Weserrel.

 A javaslat minden valamirevaló kompetenciát a főispánokhoz telepít, a pénzügyi irányítástól valamennyi hatósági funkcióig. A választott polgármestereknek meg majd marad az óvodai tanév megnyitása és a testvérvárosi kapcsolatok ápolása. A reform révén a kormányzati hatalom kiterjesztésére tudják használni a rendszert a renitens önkormányzatok felett.

 A közigazgatási berendezkedés, az önkormányzati ügyek alapvetően tagállami kompetenciák, így az EU részéről is csak nagyon nehézkes és közvetett fellépés várható az intézményi reformmal szemben, azaz úgy számolhatnak le az ellenzéki önkormányzatokkal, hogy alig kell jogállamisági vitákra, európai ellenállásra számítani.”

 A fentiek alapján az orbáni vármegye közigazgatási rendszere a centralizált hatalmi struktúra megvalósítása.

www.facebook.com/search/top