Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diétás Magyar Múzsa : Érdekesség a magyar igazságszolgáltatás berkeiből.

2020.09.16

 

2tS posiunósse.ouredh
 
Érdekesség a magyar igazságszolgáltatás berkeiből.
Az igazságügyi szakértői rendszer nálunk egy nagyon szép állapotban megmaradt Kádár-kori zárvány. Arról van szó ugyanis, hogy a magyar bíróság szakkérdésben gyakorlatilag nem bizonyít.
Vagyis nincs olyan, hogy bizonyos, mondjuk egészségügyi szakkérdésben a bíró elfogadja a kezelőorvos által leírtakat, azt orvosszakértővel kell beszenteltetni. A saját praxisomban a legcifrább az volt, hogy egy ügyben nem jött el a vádlott a tárgyalásra, akinek tudottan rákja volt, korábban csonttá soványodva még ott volt. Az élettársa hozta a papírokat, X Közfősúlyponti Oktatófelsőcímzetes Kórházközpont oszt. vez. onkológusa és oszt. vez. radiológusa írta le, hogy a pasas végstádiumban van, pillanatokra tér csak magához, ráment az agyára az áttét, bénán fekszik a kórházban, várja a megváltó halált. Liláskék körpecsétek, olvashatatlan aláírások, odaírva, hogy az ilyen és ilyen számú büntetőügy miatt állították ki.
Na ezt a bíró kiadta szakértőnek (nehogy később bárki a munkáját kifogásolja) hogy a szakértő állapítsa meg, hogy tényleg nem tud megjelenni a vádlott a tárgyaláson. És ez egy viszonylag egyszerű szakkérdés volt.
A magyar jogban a felek megpróbálkozhatnak ugyan azzal, hogy bizonyos szakkérdéseket maguk bizonyítsanak, azonban azzal fognak szembesülni, hogy én mondjuk a teherautóm gépkönyvével és vizsgabizonyítványával nem tudom bizonyítani, hogy hány bar nyomás uralkodik a légfékrendszerben, erre a bíróság műszaki szakértőt fog kirendelni.
Vagy ha mondjuk kártérítés az ügy tárgya, akkor simán van olyan, hogy az elázott áru megvásárlását és raktározását igazoló okiratokon túl, igazságügyi tárgyszakértő fog értéket megállapítani.
Persze nagyon sok olyan kérdés van, legyen az egy sérülés gyógytartama, vagy egy ingatlan műszaki állapota, amelyhez viszont kell a szakértő.
A szakértők világa nagyon vegyes. Vannak köztük becsületes és kiváló szakemberek, de minden megyében meg tudják mondani az ügyvédek, hogy melyik az az orvosszakértő, aki nálam is simán kimutatná a komplikációmentes spontán hüvelyi szülést az utolsó menstruációt követő 38. héten, ha a vádban az van, hogy én nő vagyok. Esetleg szemrebbenés nélkül leírja (szintén saját praxis) hogy a vádlott az autót átlósan keresztbe fordulva, a lábfejét keresztbe fordítva, a sarkával alulról felfelé irányuló íves mozdulattal rúgta meg. Egyébként a sérülést jól láthatóan valami kukafedél okozta, de a sértett rokona rendőr. Büntetőjog alulnézetből...
Összességében ez egy zárt és elég fingszagú világ, a legkülönbözőbb emberekkel (ilyen egyébként az ügyvédi kamara is). Az hogy ki az elnök, sok szempontból érdekes, de amíg a bíró szabadon azt rendel ki, akit akar, teljesen mindegy. Ha jó szakértőt akarnak, tudják ki az aki ért hozzá és a frankót írja le, meg azt is tudják hogy ki az, aki további kirendelések érdekében hajlandó a hóna alá nyúlni a vádnak.
Tehát ez itt egy részletkérdés, valaki hátszéllel be akar ülni a tutiba, de a szakértői kamara elnöki posztja nem különösebben érdekes.
 

Hozzászólásokból:

nekem szakértős olyan volt, hogy ellopott fellépőruhára a sértett azt mondta, hogy swarovski kövek százai voltak rávarrva. Elment szakértőhöz, megállapította, hogy az adott darabszámú swarovski kő miatt nagyon drága. Mikor ezt meglátta tulaj, szólt, hogy nem swarovski, sima üveg..... (így lett bűncselekményből szabálysértés)
 
 
Aput hívták be ilyen szakértőként. Valami olyasmi volt a téma, hogy egy henger/dugattyú illesztése nem stimmelt a motorfelújítás után, a motor szarrá ment. Az illesztést szabvány határozza meg, a probléma tulajdonképpen egyszerűen feltárható. Ha a méret tűréstartományon belül van, akkor jó, ha nem nem. Illetve az egyszerű verzió, hogy ha minden erőlködés nélkül becsusszan a dugattyú az üregbe, akkor biztosan nem lehet tűréstartományon belül, meg akkor se, ha dornival se tudod bekocogtatni a helyére.
Na, a faternak azt kellett megerősítenie, hogy ez valóban így van. A bíróság előtt, 35 év szakmai tapasztalatra hivatkozva ki is jelentette: így van.(KT)

Fidesz-közeli jelöltek feszülnek egymásnak az igazságügyi szakértői kamara elnöki posztjáért

Kormányközeli hátterű, a semmiből felbukkant jelöltek küzdenek egymással a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöki posztjáért: a választási küzdelem félidejében Szekér Judit volt igazságügyi miniszteri biztos vezet Schváb Zoltán, a fejlesztési minisztérium exállamtitkára előtt. A két jelöltben az is közös, hogy miközben kormányközeli háttérrel igen, aktív kamarai felelősségvállalási múlttal annál kevésbé rendelkeznek — szemben például a versengésben harmadik helyre szorul Trenka Gyulával, aki most is a kamara közgazdasági tagozatának elnöke. A választási küzdelmet némi apátiával kísérő testületre ugyanakkor ráférne a reform.

Maga a cikk: atlatszo.hu/2020/09/15/fidesz-kozeli-jeloltek-feszulnek-egymasnak-az-igazsagugyi-szakertoi-kamara-elnoki-posztjaert/