Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diétás Magyar Múzsa: A hintapolitika találkozása a fallal

2021.04.18

 

A hinta és a fal /Részlet az írásból és Hozzászólásom
Magyarország a hintapolitika közben lehet, hogy túl nagyot lendült Kína és Oroszország irányába. Szokás szerint a kormány abban bízhat, hogy elég jelentéktelen ahhoz, hogy személyes retorziók ne érjék. Vagyis ne forduljon elő az, hogy a kormány egyik homoszexuális politikusa, aki rendszeresen jár privát partikra, egyszercsak a fél brüsszeli rendőrkapitányságot találja a buliban. Nyilván az információk megvannak az ilyen és ehhez hasonló műveletek végrehajtásához, de valószínűleg senkinek nem hiányzik egy Ukrajnához hasonlóan destabilizált állam.
Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Peking- és a Moszkva-barátságnak következményei lesznek. Az eddigi elszigeteltség fokozódni fog, csak most már érezhető lesz a hétköznapi életben is. Nem arról lesz szó, hogy egy három nyelven beszélő magyar vezérőrnagy nem kap képességeinek megfelelő NATO-beosztást, vagy hogy egy magyar EP képviselő csak a legjelentéktelenebb bizottsági helyeket kapja meg. Minden érzékenyebb nemzetközi tudományos projektben a magyar kolléga gyanús lesz, a nemzetközi világűrprojektben nem feltétlen a magyar műszert választják, szépen lassan mindenütt elszigetelik a magyar résztvevőt a fontosabb, különösen a technológiai szempontből is érzékeny dolgoktól. Politikai értelemben folytatódik és fokozódik, ami már most is van, komoly ország miniszteri szinten sem tart kapcsolatot Magyarországgal, ide csak a különböző basik látogatnak, és Viktort is csak ilyen helyekre hívják meg. Már ha meghívják, mert ott is gondolkoznak, hogy kell-e nekik egy megjelölt ember társaságát keresni.
Tegnap olyan kérdést is kaptam, hogy vajon lesz-e látványos seggberúgás. A válasz szerintem inkább nem, mint igen. Az EU-n belüli status quo az, hogy senki nem csinál látványos seggberúgást. Egy EPP-kizárás, ami elég nagy seggberúgás, is két évbe tellett, ameddig mindenkit sikerült egy platformra hozni, és még akkor is megadták a lehetőséget a viszonylag méltóságteljes kivonulásra. Az, hogy Orbánnal szemben a jogállamisági kártyát kijátsszák, ha meg is történik, legalább ennyi időbe fog telni.
Az EU lényege ugyanis pont az, hogy a kicsik nyugodtak lehetnek, hogy egy gyors német-francia megbeszélés után nem lesznek hipp-hopp seggbe rúgva, a seggbe rúgás azután következik, hogy abban mindenki egyetért és biztosítékot kapott, hogy ő nem kerül sorra. Olyan persze lehet, hogy az USA ennél türelmetlenebb lesz, különösen, hogy Kelet-Európa vonalon dolgozik Biden és Blinken közelében pár ember aki úgy gondolja, hogy nagyon pontosan érti (sőt: érzi) ezt a térséget. Ha lesz ilyen, az EU igyekszik majd úgy csinálni, mintha tényleg véletlen lenne a dolog.
Sokkal valószínűbb azonban Magyarország elszigetelése és olyan leprásként kezelése, mint aki nem teljesíti a szövetségesi státuszából és méretéből adódó kötelezettségeit, méghozzá azért nem, mert a kormánya Kína zsebében van, dacára annak, hogy a pénzt az EU-tól kapja. Hogy ez az állapot meddig fog fennállni, nem tudjuk. Az biztos, hogy Orbán úgy gondolja, hogy ezzel simán együtt lehet élni, meg kell nyerni a választásokat, és akkor senki és semmi nem szólhat bele abba, hogy az országából Kínának eladósodott balkáni országot csináljon.
 

Gábor Szabó

Tökéletes látás. Elszigetelik, a Nyugat-európai demokráciáktól, a NATO vezető szerveitől Magyarországot. Előbb-utóbb jelentősen csökkentik a támogatásokat. Orbán átmegy köztársasági elnöknek a választások előtt. De a hatalmi döntéseket előtte átadja ennek a pozíciónak. Létrehozza a királyi funkciót, talán királyság nélkül.

A Parlamentnek gyakorlatilag nem lesz jelentős döntéshozó képessége. Már most is az építkezéseket kiemelt állami beruházások jogi kategóriájába helyezik, nem lehet beleszólni. Ebben a hatalmi felállásban érdektelen a választás.

Ukrajna NATO tag akar lenni és megpróbál atomot beszerezni, ráadásul nem ad vizet a Krímnek. Ez Oroszország szempontjából tűrhetetlen. Ukrajna pánikol, jogosan, látja, sem az USA sem az EU nem igazán akarja megsegíteni. Egy ilyen méretű haderőcsoportosítás, nem szokott dolgavégezetlenül hazamenni.