Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Energia-veszélyhelyzetben a magyar családok és kisgazdaságok

2022.07.21

 Index | Új Szó

 
KOZICS JÚLIA

A megemelkedett rezsiköltség a legszegényebbeket fogja leginkább sújtani. Azok kerülhetnek bajba, akik vidéken, nagy és korszerűtlen házban élnek.

Mint megírtuk, a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos bejelentette: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és a rezsicsökkentésen is változtat.

Az új intézkedés miatt több család is nehéz helyzetbe kerül, egy Baranya megyei család tagjai például állatok gondozásából tartják fenn magukat, a tejükből pedig sajtot készítenek. A sajtgyártógépben 6000 wattos fűtőszál van, az érlelőben pedig árammal megy a légkondi, a központi fűtés szivattyúja, a fejőgépek, a villanypásztor és a hatalmas hűtők is.

MOST 65 EZER, ÁM NEMSOKÁRA 400–420 EZER KÖZÖTT LESZ AZ ÁRAMSZÁMLÁJUK HAVI SZINTEN.

A házat fával fűtik, és eddig is mindenen spóroltak – közölte az RTL Híradó. Attól félnek, hogy lassan fel kell adniuk a gazdaságot.

Hogyha ezt ki kell fizetni, akkor maximum egy hónapig bírjuk, tovább nem. Úgyhogy akkor el kell adni az állatokat

– nyilatkozta Mülner Zoltánné, Baranya megyei lakos.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint augusztustól a családok bevételének akár a felét is kiteheti majd a rezsiköltség:

Ez a fajta drasztikus emelés jó néhány családot olyan helyzetbe hoz, hogy a család havi költségvetésének 30, 40, akár 50 százalékát is elviheti a rezsi. Most sem kicsi ez az arány, jelenleg 18, 19, 20 százalék körül lehet, ami a nyugat-európai fogyasztókhoz képest majdnem a duplája.

„173 ezerre számoltam az áramot úgy, hogy ebben nincsen benne a vezérelt és az a sok különböző díj, amit fizetni kell” – mondta Csikósné Divják Mária, aki úgy gondolja, a nyugdíja nem lesz elég arra, hogy ezt kifizesse. A rokonoknak már szólt, hogy segítsenek kialakítani a házban a fatüzelést. 

index.hu/gazdasag/2022/07/18/rezsicsokkentes-energiavalsag-energia-veszelyhelyzet-rezsi-inflacio/