Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Európai Parlament: a Fidesz kormányzása sérti a jogállami kereteket

2020.01.16

 2020-01-16 18:53:00

Európai Parlament: a Fidesz kormányzása sérti a jogállami kereteket - részletek

Kétharmados többséggel fogadta el az Európai Parlament a Magyarország és Lengyelország helyzetéről szóló elítélő határozatot. Az európai képviselők úgy találták, hogy a Fidesz kormányzása sérti a jogállami kereteket. A magyar ellenzék európai parlamenti képviselői nemzeti érdekként értékelték a döntést, a kormánypárt politikusa viszont a bevándorláspárti erők nyomásgyakorlását látja a határozatban. A szavazás miatt egyre feszültebb a Néppárt és a Fidesz viszonya.

http://www.atv.hu/i/FFFFFF-0.png

 

A kormánypárt képviselője is hozzászólt a Magyarország és Lengyelország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárás vitájához szerdán, az Európai Parlamentben.

„A Magyarország ellen felhozott vádak hamisak. Magyarországon szabad és független az igazságszolgáltatás, a tudomány és az oktatás világa. A szólásszabadság él és virul és kifejezetten sokszínű a sajtó”

– mondta fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi Balázs hiába emlegetett hamis vádakat. Az európai parlament kétharmada úgy találta: a Fidesz kormányzása idején, Magyarországon sérül a jogállam, így a képviselők többsége, 446 szavazattal támogatta az elmarasztaló állásfoglalási indítványt a csütörtöki plenáris ülésen.

„Az Európai Parlament kétharmada azt mondta, hogy a jogállamisághoz való ragaszkodás igenis fontos, az európai értékek mellett való kiállás igenis fontos és erről nekünk a továbbiakban is beszélni kell” – jelentett ki Donáth Anna, a Momentum képviselője.

A plenáris szavazáson összesen 665 képviselő vett részt. A voksoláson 41-en tartózkodtak.

„Azt hiszem itt a vég. Az EP kereszténydemokratái most már pontosan látják, hogy a Fidesz kormány se nem keresztény, se nem demokrata, se nem európai. Sajnálom, hogy ilyen lassan jöttek rá, de azt hiszem, hogy Orbán napjai meg vannak számlálva a Néppárt családjában” – véli Dobrev Klára.

A DK szóvivője, a párt budapesti irodájában már kész tényként beszélt a Fidesz néppárti kizárásáról.

„A mai szavazás megmutatta, hogy a magyar miniszterelnök mára a legutolsó szövetségeseit a sokáig tétlen néppártiakat is elveszítette. Ezzel pedig karnyújtásnyira kerültünk a Fidesz néppárti kizáráshoz” – nyilatkozta Barkóczi Balázs.

A Híradónknak nyilatkozó elemző óvatosabban fogalmazna.

„Nem született még meg maga a konkrét döntés. Tudjuk azt is, hogy a tavaly év végi zágrábi európai néppárti konferencián maga az akkor megválasztott Donald Tusk is úgy nyilatkozott, hogy január végéig szeretné, ha döntés születne a Fidesznek a párttagságáról. Ráadásul ugye azt a bölcsek tanácsa állásfoglalást sem ismerjük, amit a Fideszről kiadni készülnek”

– mondja az Idea elemzője.

Hajdú Nóra szerint a Fidesz sokat veszíthet a szakítással. Novák Katalin mégis úgy fogalmazott az atv.hu-nak, hogy a csütörtöki szavazás súlyos érv arra, hogy a Fidesz új szövetségesek után nézzen az Európai parlamentben.

atv.hu

 

Bejegyzésem

Gábor Szabó Orbán miniszterelnök úr egyeztetett a lengyel vezetéssel. Amennyiben a 7-es cikkelyt felpörgetik, az uniós pénzeket csak a jogállamiság(ami egy gumiszabály és ellentétes a nemzeti érdekekkel) alapján osztják, akkor nincsen értelme bent maradnunk a Klubban. Van élet az Unión kívül is. Jelentős vámbevételektől estünk el a csatlakozással, nem kereskedhetünk a hatalmas orosz piaccal az uniós blokk miatt. Ez esetben édes mindegy Brüsszel cikkelye. Talán a lengyelek is jönnek velünk. És, ha megyünk, maradhatnak az angolok, mert nem kell annyit befizetniük a közös kasszába, ha elhúznak a Kelet-európaiak, akik csak viszik a támogatásokat.