Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Évekig tart egy birtokháborítót a birtokháborítás abbahagyására kötelezni

2022.06.15

 

Diétás Magyar Múzsa


 

"Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszéken elrendelt igazgatási célvizsgálattal kapcsolatban arról tájékoztatta az Országos Bírói Tanácsot, hogy a vizsgálati anyagot a tartalmára tekintettel korlátozott terjesztésűvé minősítette és a minősített adatra hivatkozással a tájékoztatást megtagadta"


Ez ugyebár az a vizsgálat, amely azt firtatja, hogy mégis mi hangzott el ott, és mi történt azután hogy a jelenleg büntetőeljárás hatálya alatt álló fővégrehajtó besétált az ország legnagyobb ügyforgalmat bonyolító bírósága elnökéhez, egy bíró kinyírását megbeszélendő.


Tisztázzunk valamit: a magyar igazságszolgáltatás súlyos bizalmi válságban van. A velem egy korú (+/- 10) év bírák közül rengeteg otthagyta a bíróságot, vagy tervezi ott hagyni. A magyar ember pontosan tudja, hogy a magyar bíróságtól hatékony jogvédelmet várni hiú ábránd. Egy birtokháborítót a birtokháborítás abbahagyására kötelezni évekig tart. Persze ez nemcsak a bíróság hibája, hanem a társhatóságoké is, de a tetején az egésznek a bíróság ül.

Ma a normális bíró kivétel, nem szabály. Dacára annak, hogy nagyon sok normális bíró van. Van sok empatikus és szakszerű családjogi bírónk, vannak a polgári jogvitákat jó lényeglátással vezető bíróink, vannak szigorú, de a kellő pillanatokban emberséges büntetőbíróink. Minden bíróságon néhányan.

Meg van egy csomó nemtörődöm fásult bírónk, meg van egy nyalonc kisebbség is.

 

A dolog eredője az, hogy azok az ügyfelek is, akikkel sikert érünk a el a bíróságon, rossz szájízzel jönnek el onnan. A mindennapokban számítógépet használó ember (mérnök, informatikus, multinál csoportmunkázó bárki) elszörnyedve nézi az ügyintézési módszereket, aki a munkájában "valaki" az megütődik, hogy ő ott mennyire senki és így tovább.

A magyar bíróságra bemenni semmivel sem jobb tapasztalat, mint a magyar kórházban. A magyar kórházban is van az ismert jó doktor, aki lelkiismeretesen igyekszik mindenkit meggyógyítani, meg a kedves nővér, akinek inaszakadtáig dolgozik a betegek ellátásán. Csak ők a kivétel. Ja, és még valami: mindegyik a kivételnek gondolja magát.

Ha tetszőleges magyar bírót megkérdezünk, függetlenül attól, hogy ténylegesen komolyan veszi-e hivatását, el fogja mondani, hogy hát persze, hallott ilyen anomáliákról, de azért nem ez az általános. Lószart nem. Ez az általános, és ahogy egy angoltanárom mondta: kivétel a kivételek.

Az ügyfeleket meg szoktam nyugtatni: bírósági korrupció nincs. Miért is lenne, igazából semmi sem szól amellett hogy legyen. 1) a NER ügyei nem kerülnek bíróságra 2) ha mégis a legendásan befolyásolhatatlan automatikus szignálás ellenére csak megtalálják a megfelelő bírót. 3) a nagyvállalatok akkor járnak bíróságra, ha egy-egy fogyasztó bepereli őket, az egymás közti ügyeiket hülyék lesznek rábízni a magyar bíróságra 4) mindenki más kishal a bíróság megvesztegetéséhez. 5) a bírák relatíve jól keresnek 6) elsöprő többségük becsületes, igen, azok is akik amúgy rossz bírók 7) a jogorvoslati lehetőségek miatt legalább féltucatnyi embert meg kellene vesztegetni az eredményhez.

Na a bíróság iránti bizalomnak ezt az utolsó Azovsztál ipartelepét bombázza az OBH azzal, hogy ennek a nyilvánvalóan korrupciós érdekből kierőszakolt találkozónak a történetét nem teszi ismertté. Nekem nincsenek illúzióim a magyar bírósággal kapcsolatban, lévén 15 éve lettem ügyvédjelölt és 10 éve ügyvéd, de elképzelhető, hogy valakinek voltak. Eddig.