Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feladták a Színművészetisek, eredményes lett a Kormány /Frissítve: Mégse!Frissítve: Mégis! Kommentem

2020.11.10

 

Feladják a hónapok óta tartó blokádot az SZFE hallgatói az újabb járványügyi szigorítások miatt/Részletek/Frissítve! Mégse!/Mégis Hozzászólásom

2020. november 09. – 23:51 (frissítve: 2020. november. 10. – 08:27) – PRESINSZKY JUDIT

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő este megszavazták, hogy feladják a hónapok óta tartó blokádot, értesült a Telex három független egyetemi forrásból.

A hallgatók az egyetemet azután foglalták el, hogy augusztus végén az egyetem fölé rakott alapítvány okiratában őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.  

Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, és az egyetem épületeit is szimbolikusan elfoglalták.[...] 

Mióta Szarka lett a kancellár, egy sor lépést hoztak arra, hogy a hallgatókat visszalépésre kényszerítsék: előrébb hozták az őszi szünetet, lekapcsolták az internetet az egyetem épületeiben, több terem kulcsát nem adták oda a hallgatóknak, így nekik alternatív megoldásokat kellett keresniük arra, hogy tartsák meg az óráikat, mivel ők végig kitartottak amellett, hogy tanulni akarnak: a padlástérben, aulában és az egyetem lépcsőin is tartottak órákat.[..]

Szarka legutóbb pedig az őszi félévet függesztette fel az egyetemen, mert szerinte a blokád miatt az egyetem vezetése már több mint egy hónapja nem tudott bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését. Szarka kijelentette, február 1-jéig oktatási tevékenység nem folytatható az egyetemen, és a kollégium is bezár. A hallgatók viszont még ekkor is ellenálltak, és hétfőn tovább folytatódott a tanítás az egyetemen.

A teljes írás:

telex.hu/belfold/2020/11/09/szfe-blokad-feladas-kormanyrendelet-kollegium

 

Egyetemfoglalás: az ellenállás folytatásának lehetőségeiről gondolkodnak az SZFE hallgató

Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK
10 órája

Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek.

Köszönjük minden támogatásotokat!

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit immár két hónapja tartják blokád alatt diákok, így esetükben érdekes gyakorlati kérdéseket vet fel, hogy mit jelent számukra az új szigorúbb járványügyi szabályok bevezetése.

 

A hallgatók kedd délután tartanak sajtótájékoztatót a további terveikről.

24.hu/kultura/2020/11/10/szfe-ellenallas-blokad-egyetemfoglalas-jarvany-szabaly-kijarasi-tilalom/

Hozzászólásom

 

13:39

 

Csúfos kudarccal ért véget a diáklázadás.
 
Az hogy "a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük" olyan nevetséges, hogy ezzel a már elhalt pesti vicc kategóriáját elevenítették fel.
 
"Ki kell ürítenünk az épületeket" a másik humorforrás. Eddig is ugyan ezt követelte a kuratórium. Most hirtelen ráeszméltek erre és teljesítik a Kormány kérését!? Merthogy járványhelyzet van. Eddig tán nem volt?
Tálcán kínálták fel és adták át Orbán miniszterelnök úrnak az újabb győzelmét.
 
Nem mondom jó buli, lehetett, de mivel egy ilyen arcvesztéses véggel adták fel, így ez egy bukott darab, katarzis nélkül. Azokra a várvédőkre, akik harc nélkül adják fel a várukat, semmi jó sem vár.
 
Nem jár nektek a taps, csak a: Függöny!