Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyás Gergely: a kormány nem tudja feloldani a patthelyzetet SZFE-ügyben/Hozzászólásom

2020.09.10

 

2020-09-10 20:26:00
 

Gulyás Gergely: a kormány nem tudja feloldani a patthelyzetet SZFE-ügyben/Részlet/ Kommentem

A Kossuth téri dolgozószobájából látta az SZFE-s tüntetést vasárnap, és a látvány jó érzéssel töltötte el, mivel kulturáltan viselkedő tüntetők szabadon gyűltek össze, és nem kellett félniük a rendőröktől. Erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A miniszter szerint a kormány nem része az SZFE körüli vitának, mivel az egyetem feletti kormányzati felügyelet megszűnt. A tüntetők most mintha visszakívánták volna a kormányt mint felügyelőszervet.

Hangsúlyozta: a tiltakozóknak nem az állammal kell tárgyalniuk, mert a kormány szereplő fél az SZFE-ügyben, hanem a kuratóriummal. A kormány nem tudja feloldani a patthelyzet – tette hozzá Gulyás Gergely.

Lehet tüntetni, szabad országban élünk – mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: aki akar, tanuljon, aki pedig azt szeretné, alapítson magánegyetemet.

A miniszter ismételten hangsúlyozta: a kuratórium a szenátussal is nyitott a párbeszédre, hozzátéve: a felsőoktatási modellváltás célja, hogy az állam ne szóljon bele a felsőoktatás kérdéseibe. Szerinte a kuratóriumi tagok kinevezésével kapcsolatos döntés felelőssége a kormányé, de minden további kérdés már a kuratórium és az egyetem ügye.

A kormány nem az SZFE-re dolgozott ki egy modellt, hanem a felsőoktatásra, és az új modell egy éve működik a Corvinuson, különösebb vita nélkül.

 

Gábor Szabó

 

Lehet, hogy nem tudja feloldani, de azért van egy kis gond a Vas utca felé: Diákok bent, az új kuratórium meg kint. És ezt a patthelyzet alapvetően mégiscsak a Kormánynak köszönhető, végül is ők okozták a színművészeti jogi helyzetének alapvető megváltoztatásával. Ezért talán mégiscsak foglalkozniuk kellene a megoldás keresésével.

Már csak azért is, mert a problémát a kuratórium személyi összetétele okozza, amit a Kormány nevezett ki. Úgyhogy lenne dolga itt a Kormánynak. Mit tehetne? Nem vonhatja vissza a kuratórium kinevezését. Jól is néznénk ki, ha ezek a csepűrágók mondanák meg, hogy ki is tanítsa őket, meg ki legyen a kuratóriumban!? "Csepűrágó, aki régen vásárokban mutatványokat mutatott be égő kanóccal. A csepűrágót sokan megnézték a vásárban. A csepűrágó a tűzzel játszik./wiki/.

És emlékezhetünk a kezdeti természet(feletti?) indulásra: A diákok alapvetően NEM akarták elfoglalni az épületet. Utcabállal búcsúztatták a régi szenátust és tanáraikat. A külső színpadon sorra léptek fel színművészek. Ámde tíz órára megjött a villámfényes vihar. Ott kellett hagyniuk a külső helyszínt és be kellett vonulniuk az épületbe az eső elől.

Vihar nélkül úgy éjfélig sokan szerepeltek volna, talán utoljára bementek volna visszaszámolni, de nem tudtak volna összebeszélni,elmaradt volna az épületfoglalás. Így viszont, várva az éjfélt, a viharban villámként csapott be az ötlet: hogy itt van a nagy alkalom a szereplésre, ami a folyamatos járvány miatt a színházakban amúgy kérdésessé vált, előhoznak egy régi modellt, a diáklázadást.

Hát megcsinálni könnyebb volt, mint kijönni belőle. A Kormány hagyná, majd csak hazamennek. Lehet. De nem hagyhatja, mint ahogyan régen a várakat is el kellett foglalni, nem hagyhatják, hogy újra és újra tömegakciókat szervezzenek, fel kell oldaniuk a patthelyzetet, akárhogyan.

 

www.atv.hu/belfold/20200910-gulyas-gergely-a-kormany-nem-tudja-feloldani-a-patthelyzetet-szfe-ugyben