Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hallgatólagosan elismerték, hogy a 2010 után elkezdett bírósági reform nagyrészt megbukott.

2019.11.21

 

"A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét: január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnek, majd 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos emelésben - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter."

Erről több dolog is eszembe jut.

Az egyik, amit atyámként tisztelt és testvérbátyámként szeretett principálisom tanított: ügyvédi munkadíj az, amit tegnap elittunk. Ami még csak meg van ígérve, az nem ügyvédi munkadíj. Szóval ez egy félig-meddig biztos 32%, nem több a bíróknak.

Közben az ügyészekét is emelik egy kicsit, hiszen nem sérülhet az elv, hogy a büntető igazságszolgáltatásban a kollégákat a következők szerint csoportosítjuk: jó csapat (ügyész, bíró) rossz csapat (vádlott és védő). Tehát a védő kollégája a vádlott, illetve a tambovi farkas, de semmiképpen nem a bíró és az ügyész. A bíró és az ügyész közül pedig természetesen az ügyész az első, ezért ha a bírónak emelnek, az ügyésznek is kell. Tök mindegy, hogy az elmúlt években csak az ügyésznek emeltek.

Hallgatólagosan elismerték, hogy a 2010 után elkezdett bírósági reform nagyrészt megbukott. Handó tudott egy nagyot fiatalítani, elüldöztek egy csomó rutinos bírót és jöttek helyettük a régieknél is jobban dresszírozott fiatalok. Tettek alájuk új büntetőeljárást, melyben ritka lesz a tárgyalás, a tárgyaló bíró. Az új bírógeneráció az majd kapkodja a fejét egy érdemi bizonyítási eljárásban, mint vasorrú bába a mágneses viharban, holott már Handó előtt is az volt a módi, hogy tetszőleges bíróság büntetőbíráinak kb. 20-25%-a (tehát gyakran kisebb bíróságokon egy bíró) tudott érdemben tárgyalást vezetni és bizonyítást kézben tartani, és ha a vád felé elfogultan is, de értelmesen mérlegelni. A többire szignálták a bolti tolvajt, a cigivel a szájában elfogott füvest, az ittas vezetőt. Ezért lett az, hogy a tettenérős-beismerős ügyeket kapó bírónak jobb volt a statisztikája, és lehetett felvinni másodfokra, ahol nem sok vizet zavar, elvan a tintanyalással.

Ez is szép teljesítmény a Handó-érától, hogy tudta még zülleszteni a rendszert (említhetnénk ugyanezeket a tüneteket polgáriban is, ahol puskaport sose szagolt elméleti jogászok minden idők legrosszabb eljárási kódexével elérték, hogy a polgári peres ügyszak előbb lebénult és azóta is alig talál magára) de a fő célját, a bíróságok ügyészségi szintű bedarálását nem tudta elérni.

Az új OBH elnök személye üzenet lesz. Felhoznak valakit vidékről, aki nyilván nem fog belefolyni a fővárosi kinevezésekbe, ahogy Handó próbált, vidéken is csak akkor, ha valami nagyon független kerülne pozícióba, de pontosan tudja, hogy vidéken a helyi bíráknak lesz annyi esze, hogy kevés kivételtől eltekintve ilyen botorságot ne szavazzanak meg, eddig se tették.

Közben jön a régen elmaradt béremelés, a bíróknak kicsit jobb lesz, leszáll a nyakukról a kényszeres világjobbító Handóista kurzus, és visszajön a régi szép OIT (Országos Igazságszolgáltatási Tanács, az OBH elődje) korszak, lehet jó fizetésért csendben ellenni, a megyei-fővárosi vezetők hatalmi játszmákat csinálnak, az OBT meg ebben a közegben eljelentéktelenedik. A lángoló pallost belemártják egy jó nagy adag langyos vízbe, majd rájön hogy nem pallos ő, csak egy nagyravágyó vízforraló, amelyik a Balatonból akar halászlevet csinálni.