Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan rombolhatja a háziorvosi rendszert a koronavírus

2020.03.13

 

Kótajban is felbukkant a koronavírus, és megmutatta, hogyan rombolhatja a háziorvosi rendszert


haszanz
EGÉSZSÉGÜGYma 15:05 2209

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy aki arra gyanakszik, hogy koronavírusos (magas láz, erős, száraz köhögés, légzési nehézségek), az telefonon keresse az orvosát, ne rohanjon le a háziorvosi rendelőbe, mert komoly fennakadásokat okozhat az egészségügyi ellátásban.

Itt van Kótaj példája. A Nyíregyházától 10 kilométerre lévő településen találtak egy koronavírusos beteget. Ez nem szóbeszéd, nem ismerős mondta, aki hallotta megbízható helyről, hanem igazoltan. 

Kiss Csaba háziorvos tett ki erről tájékoztatót. Ebben azt írja, hogy március 11-én Kótaj II. számú háziorvosi rendelőjében jelentkezett egy férfi, akit - „bár nem esett bele a hatályos eset definícióba”, ami egyébként jól mutatja, hogy az mennyire használható - az orvos koronavírus gyanújával tovább küldött vizsgálatra. A gyanú beigazolódott.

Kiss Csaba az Indexnek elmondta, hogy arról a 41 éves magyar férfiről van szó, aki az operatív törzs délelőtti közleményében a három új beteg egyikeként szerepel, és csak annyit tudni róla, hogy „Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban”. (Valószínűleg azért „nem esett bele a hatályos eset definícióba”, vagyis nem kezelik a magyar protokoll szerint kiemelt figyelemmel, mert a Hollandiából és Angliából érkezők még nem tartoznak ebbe a körbe.)

Az orvos higgadtan igyekezett elmagyarázni a helyzetet, hogy megelőzzön bármilyen pánikot. A betegről a Szabolcshirnek annyit árult el, hogy nem Kótajon él, és nem is dolgozik ott, de régebbről ismeri, ezért a páciense.

És amitől igazán tanulságos a kótaji eset. A háziorvos és az asszisztense is karanténba került két hétre, mivel nem megfelelő védőfelszerelésben látták el a beteget. Ilyen ugyanis nincs a háziorvosoknak, azokat csak azoknak biztosítja a kormány és/vagy az operatív törzs, akik elméletben közeli kapcsolatba kerülnek a koronás betegekkel (kijelölt kórházak kijelölt részlegei, gyanús eseteket szállító mentősök). 

A védőfelszerelés hiányára az orvosok már most is panaszkodnak, erre hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara is, amire az Emmi válasza az volt, hogy közveszélyokozással és pánikkeltéssel vádolta a MOK-ot, Káslerék szerint ugyanis a kormány igenis megfelelő védőfelszereléseket biztosít. Háziorvosok esetében - akik szerintük amúgy sem találkoznak a protokoll szerint koronás betegekkel - ez pár darab papírmaszk, ami nem nyújt megfelelő védelmet.  

A háziorvosi rendszerben eleve sok az üres praxis, ezt tovább súlyosbíthatja, ha karantén vagy a betegség miatt kiesnek a munkában lévő orvosok és asszisztensek is. 

 • KORONAVÍRUS 
 • kótaj 
 • házi orvos 
 • védőfelszerelés
 •  
 • ·         Koré-Med Kft, Dr. Kiss Csaba háziorvos, foglalkozás-egészségügyi orvos

  ·         

  ·         A pánik és félreértések elkerülése végett szeretnék egy pár dolgot tisztázni. Igen, volt koronavírus fertőzött a Kótaji II. sz. háziorvosi rendelőben. A páciens a rendelőből egyből a Fertőző Osztályra került, annak ellenére is, hogy nem esett bele a hatályos eset definícióba. Akinek nincs tünete (magas lázzal járó erős köhögés), annak nem kell karanténba vonulnia, vagy bármiféle orvosi vizsgálaton jelentkeznie. Aki kontaktnak számít, azzal úgyis felveszik a kapcsolatot az illetékes szervezetek. Jelenleg még a szoros kapcsolatban lévők sem mutatnak tüneteket, a pácienst ellátó személyzet is jól van, így csak a beteggel szoros kontaktusba kerülőknél indokolt a karatén. Mindenki figyeljen oda a higiénés szabályok fokozott betartására és az immunrendszerének az erősítésére. A következő két hétben a rendelés során továbbra is igyekszünk minden felmerülő problémát megoldani, ehhez kérjük mindenki türelmét és konstruktív együttműködését.

 • 444.hu/2020/03/13/kotajban-is-felbukkant-a-koronavirus-es-megmutatta-hogyan-romolhatja-a-haziorvosi-rendszert