Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsz-harmincezer embert lakoltathatnak ki most, elhelyezés nélkül, az utcára

2022.06.15

 

Utcára kerülhet mostantól több tízezer ember

 

Lejárt a moratórium: június 15-étől újra lehetséges a kilakoltatás. Néhány budapesti kerületben azonban továbbra sem lehet kilakoltatni az önkormányzati lakásban élőket, mert a kerületvezetés ezt megtiltotta.

A Város Mindenkié csoport becslései szerint tízezer eljárás húsz-harmincezer ember lakhatását fenyegeti ezen a nyáron - írja a napi.hu. Az Utcajogász Egyesület arra számít, hogy a kilakoltatási hullám júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat, és ők is tömeges megkeresésekre készülnek.

A Város Mindenkié szerint a felelős lakáspolitika kialakítása elsősorban a kormány felelőssége, de őket hiába keresték levélben, nem segítettek nekik. Ezért arra kérik az önkormányzatokat, hogy legalább az ő tulajdonukban lévő lakások esetében tiltsák be az elhelyezés nélküli kilakoltatást, és megemlítik: Józsefváros, Ferencváros és Zugló önkormányzata ezt már megtette. 

A szervezet szerint a gyermekes családok esetében különösen indokolt lenne a kilakoltatás megtiltása, hiszen nekik az otthon elvesztése egyúttal a család szétszakadását is jelenti. 

A moratórium megszűnése egyúttal azt is jelenti, hogy az ingatlanok árverése is szabaddá válik. A kínálat hirtelen bővülése akár árcsökkenést is okozhat az ingatlanpiacon.

www.napi.hu/magyar-gazdasag/kilakoltatas-moratorium-a-varos-mindenkie-

privatbankar.hu/cikkek/makro/lejart-a-moraturium-tizezrek-kerulhetnek-utcara.html