Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar találmány: Búcsút intenek a fogaskeréknek

2021.01.20

  Világgazdaság

MANAGER MAGAZIN SINCROLL

 

Búcsút intenek a fogaskeréknek

 A technológia lényege, hogy nem fogakkal, hanem golyókkal kapcsolják össze a hajtómű kerekeit, melynek révén megszabadulnak a csúszástól és a súrlódástól. A paradigmaváltást hozó fejlesztésnek 200 milliárd dolláros a piaca

 

Egy több mint ötszáz éves technológia, a fogaskerék leváltását célozza a magyar fejlesztésű találmány, a sincroll hajtómű. A technológia lényege abban rejlik, hogy nem fogakkal, hanem golyókkal kapcsolják össze a hajtómű kerekeit, melynek révén – praktikus módon teljesen – megszabadulnak a csúszástól és a súrlódástól, így az energiaveszteség mértéke szinte nulla. A találmány mögött nagyon erős fizikai háttér áll, és jelentős mérnöki kutatás-fejlesztés. Bogár Pál fizikusnak és csapatának több mint egy évtizedes munkája van a projektben, amelyet eddig saját erőből és forrásból végeztek, illetve finanszíroztak. A technológia elméleti alapjainak lefektetése után következett azok alkalmazása gépészeti feladatokra, majd a prototípusok tervezése, gyártása és tesztelése, ezt követően pedig a piacok felmérése és az üzletfejlesztési stratégia kidolgozása és végrehajtása.

 

Ennek a technológiának mintegy 200 milliárd dolláros a piaca – bár egész pontosan nehezen felbecsülhető.

 

 

Bogár Pál elmondása szerint nagyjából 200 millió forintot költöttek a találmányra. Ennek legnagyobb hányadát a személyi kiadások, illetve a fejlesztési költségek tették ki. Jelentős összeget jelentett még, hogy a találmány 15 országban bejegyzett szabadalom, és az ehhez kapcsolódó jogi és fenntartási kiadások is igen magasak voltak. Emellett rengeteg utazással járt a technológia bemutatása a piacon. Több mint 1300 vállalat vezetőivel találkoztak, 300 céges látogatást tettek, illetve több mint 60 tervezési projektet végeztek tíz iparágban és tíz országban, olyanok óriásoknak, mint például a BMW, a DAF, a Daimler, a Porsche és a Rolls-Royce.

 

A sincrollt egyrészről intenzív érdeklődés és intellektuális elismerés fogadta, másrészről a kockázattól való félelem és a halogatás. Az óvatosság racionálisan teljesen megalapozott, hiszen az innováció rendkívül kockázatos vállalkozás.

 

Mindenki a második számú ügyfelünk akar lenni, nem az első, de nem is a harmadik – nem akarják a hálátlan úttörő munkát felvállalni, de nem is akarnak lemaradni

 

– fejtette ki a Manager Magazinnak Bogár Pál. A sincroll innovációs és startup versenyeken már 17 díjat kapott, az ügyfelekkel indított fejlesztési együttműködések során pedig eladott nyolc prototípust és egy licencet. Utóbbiak között szerepelnek autó-, drón- és szerszámgépgyártók, hajó- és orvosirobot-építők. A Sincroll Drive Technologies Kft.-nek 1,3 millió euró finanszírozásra van szüksége ahhoz, hogy meglevő technológiájára és piaci kapcsolataira építve magasabb fokozatra állítsa növekedési ütemét, illetve felskálázza üzleti méreteit. A menedzsmentnek ehhez az áttöréshez már kész stratégiája van.

 

www.vg.hu/manager-magazin/bucsut-intenek-a-fogaskereknek-2789636/