Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért van negatív rekord a felsőoktatási felvételin?A Hozzászólók elmondják

2020.04.18


Tordai Balázs

Április 14.

 

Ez a -20000 nagyon durva... Rossz vége lesz ennek...

 Látványos statisztikák: negatív rekord a felsőoktatási felvételinÉRETTSÉGI-FELVÉTELI

Eduline/MTI2020. április. 14. 18:05

Látványos statisztikák: negatív rekord a felsőoktatási felvételin

·         belföldi oktatás

·         felvételi 2020

·         érettségi 2020

Sokkal kevesebben jelentkeztek idén felsőoktatásba, mint az elmúlt években. A következő ábrán jól látszanak a különbségek.

Az idei jelentkezőszám nagy mértékben csökkent, ez az elmúlt 19 év negatív rekordja a felvételin.Reggel írtunk róla, hogy 2001 óta nem voltak olyan kevesen a jelentkezők, mint most. Legutóbb hét éve történt hasonló, de az akkori visszaesés sem volt olyan mértékű, mint a mostani: 2013-ban mintegy 15 ezerrel jelentkeztek kevesebben (95 ezren), mint 2012-ben.

Fotó: mti

Több mint húszezer diák szeretne bekerülni az ELTE valamelyik képzésére. Itt megnézhetitek, melyek lettek a legnépszerűbb egyetemek ebben az évben. Az idei felvételin a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karát összesen 6025-en jelölték meg az e-felvételi rendszerében. Erre a karra jelentkeztetek a legtöbben. Itt nézhetitek meg, hogy mely egyetemi karokra jelentkezett idén a legtöbb diák.Összesen 17500-an jelentkeztek osztatlan képzésre 2020-ban, ebből 11719-en jelöltek meg valamilyen képzést első helyen.Erről bővebben itt olvashattok.

A 2020-as felvételin a legnépszerűbb mesterszakok között idén is szerepel a vezetés és szervezés, a nemzetközi tanulmányok és a pszichológia. A top tízes listát itt találjátok.A legfrissebb felvételi statisztikák szerint a 2020 szeptemberében induló egyetemi, főiskolai képzésekre összesen 91 460-an jelentkeztek. Itt nézhetitek meg hogy ez a szám hogyan oszlik el a különböző képzési területek között. A felsőoktatási szakképzés az egyetlen képzésforma, ahová emelt szintű érettségi nélkül is be lehet jutni. Itt megnézhetitek, hogy mennyien jelentkeztek felsőoktatási szakképzésre idén.

 József Szőke Tanulni fárasztó. Nehéz. Sokkal egyszerűbb pénzt keresgélni, és panaszkodni, hogy az élet milyen kegyetlen... meg mondogatni, hogy az a diploma úgyse ér semmit. Amikor én is megszereztem, a család egy része ugyanezt mondta. Ilyen világot élünk, az emberek nem olvasnak könyvet, es egy 5 perces videót már képtelenek végignézni. Nemhogy megérteni. És mindenki nagyon okos.

Tordai Balázs Gulyás Gergely szerint 83e diák érettségizik az idén, de erre jönnek még a régebbiek... a 91e -hez képest már nincs olyan nagy különbség...

 

József Szőke Régen az érettségizettek 20%-a ment egyetemre. Ma 40. Viszont nincs technikus, üzemmérnök, szakmunkás. Lassan beáll a rend. Leamortizálták a diploma, a tanulás értékét. Itt az eredmény. Senki se fog gürizni évekig egy papírért, ami nem jó semmire. Kösz EU, kösz, Bologna...

 

József Szőke Hát igen. Ennél a Bolognai rendszernél nagyobb hülyeség nem nagyon van. És a jogharmonizáció miatt kellett szétverni egy jól működő rendszert. Nem véletlenül nem vezették be pl. az orvosi egyetemen... bár sikerült összevonni a kertészeti, egyetemet a SOTE-val és a TF-fel.


Gábor Major
 József Szőke a bolognai rendszer bár önmagában is ad kritikára okot, de annyira nem sz…r, mint ahogy mi alkalmazzuk. Bőven volt mozgástér.

Gazdag Ferenc Gábor Major de sikeresen elcsesztük. Nagyon. Én ott szálltam ki az egyetemi oktatásból, a műszaki képzésben kisebb katasztrófa lett.

 

Gábor Major Gazdag Ferenc szinte mindenhol. Alapszakos bölcsész? Pedagógus oktatásról ne is beszéljünk...


Zoltán Szalontay
 Gábor Major Nekem a legnagyobb. bajom a Bolognai rendszerrel az, hogy szétveri a tanköröket, mikro közösségeket.

 

József Szőke Zoltán Szalontay és ebben teljesen igazad is van, de nincs tanár-diák kapcsolat se. Két szám üzenet egymásnak tesztek formájában. Teljesen embertelen. Régen nemzetközi hírű, tiszteletre méltó emberek voltak a tanszékvezető, és az előadók, és dicsőség volt annak lenni. Ma senki sem akar az lenni. A villanykaron nincs villamosságtan. Például... és nincsnek Simonyik sem.

 

Zoltán Szalontay József Szőke Azért Orosz Laci se volt rossz... Nála egy elektron gyorsítót kellett méreteznem vizsgán. Sikerült wazze. 

 

József Szőke Zoltán Szalontay na, miatta irigyellek. Most nézegetem a Kvantumfizika előadásait a Youtube-n... meg a többit. Gondoltam, beülök egy tárgyára, mint öregdiák, de jött a vírus.

m.eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200414_felveteli_negativ_rekord_statisztika