Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán a mostani jogköréről: “Annyi, mint Franciaország elnökének békeidőben”

2020.04.03

 ÍRTA  Csuhaj

2020-04-03 09:30:00 

Orbán a mostani jogköréről: “Annyi, mint Franciaország elnökének békeidőben”

“Ha megnézem a magyar kormánynak, illetve a személyesen nekem adott jogköröket, annak a kiterjedését és súlyát, akkor azt látom, hogy ez nagyjából annyi, mint amennyi jogköre Franciaország elnökének van békeidőben” - mondta ma reggeli interjújában a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Orbán Viktor - Tizenötödik nap. Úton az Európai Tanács... | Facebook

A “felhatalmazási törvény” miatti brüsszeli uniós kritikákra is reagált Orbán Viktor a reggeli interjújában. Azt mondta, az a kérdés, hogy készül Magyarország a vírusra, a következményekre. De Brüsszel velünk foglalkozik, ahelyett, hogy a vírussal foglalkozna. "Én nem tudom, milyen emberek ülnek ott". Mint mondta, “nekünk minden magyar ember elvesztése fáj”. “Ott valami más a divat” - tette hozzá Brüsszelről, holott összefogásra van szükség, minél jobban összefogunk, annál több emberéletet tudunk megmenteni - mondta. 

“Gőzerővel dolgozik a parlament”

A koronavírus-törvénnyel szemben megfogalmazott, a parlament kiiktatására vonatkozók kritikák kapcsán Nagy Katalin azt kérdezte, nem tévesztik-e Brüsszelben össze a kormányt a főváros vezetésével, hiszen ott már márciusban sem hívták össze a közgyűlést, és a főpolgármester rendeleti úton kormányoz.

Orbán Viktor emlékeztetett a Semjén-csomagra, hogy a napokban 13-16 törvényt nyújtottak be a parlamentnek.

Azt mondta, hogy “tényszerűen hamis állítások, amikkel operálnak az ellenfeleink”, “de ebben a helyzetben nyugodtan mondhatom, hogy az ellenségeink” - jegyezte meg. A parlament gőzerővel dolgozik, és nem csak a járványügyi dolgokkal foglalkozunk, zajlik a normális életünk is - jelentette ki.

Orbán Viktor a rendeleti kormányzás miatt rá zúduló bírálatokkal kapcsolatban azt mondta: “ha megnézem a magyar kormánynak, illetve a személyesen nekem adott jogköröket, annak a kiterjedését és súlyát, akkor azt látom, hogy ez nagyjából annyi, mint amennyi jogköre Franciaország elnökének van békeidőben”.

Soros - Az országra fenik a fogukat

Orbán Viktor szerint teljesen nyilvánvaló, hogy egy politikai támadásról van szó, “és egy hálózatról”. “Vannak Magyarországnak ellenfelei, vannak akik fenik a fogukat erre az országra” szeretnék kifosztani, szeretnék megszerezni az erőforrásokat. Ennek a hálózatnak az élén Soros György áll, az ő emberei vannak Brüsszelben azokon a posztokon, ahonnan most a bennünket érő kritikák érnek“ - hangoztatta a műsorban, hozzátéve, nem engedik magukat provokálni, “lejjebb engedik az adrenalint”, mert most a járvány elleni védekezéssel kell törődni, “ami a dolguk”, azzal, hogy hogyan mentsék a magyar életeket.

Nem védekezünk, támadunk

Arra, hogy hogyan kezeli a kormány a gazdasági válságot, ami világméretű lesz, Orbán Viktor egy focihasonlatot mondott: “nem védekezünk, hanem támadunk“.
A célokat nem adják fel, csak más eszközre van szükség. A segélyezéshez nem térnek vissza. "A segély alamizsna, leépülés, kuncsorgó élet", míg a munkaalapú gazdaság végén "függetlenség és büszke élet van". Kedden jelentik be a gazdaságvédelmi csomag részleteit, hetek óta dolgoznak rajta, annyi munkahelyet akarnak teremteni, amennyit a vírus elpusztított - mondta a miniszterelnök.

Pénzosztogatás?

"Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz?” - kérdezett vissza Orbán Viktor kijelentve: mindenki uniós pénzekről beszél, ő egy fillért nem lát ebből. Pénzt lehet osztogatni, de hogy ajándék pénzhez jusson egy közösség, “olyat még a világ nem látott" - mondta végül.

www.atv.hu/belfold/20200403-orban-a-mostani-jogkorerol-nagyjabol-annyi-mint-franciaorszag-elnokenek-bekeidoben