Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán Viktor hamarosan visszaadja a különleges felhatalmazást

2020.05.16

 

Gazdaság 2020. május 15. 13:29

 

Orbán Viktor hamarosan visszaadja a különleges felhatalmazást/Részlet

Emlékeztetett, a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra - közölte.

A különleges felhatalmazás visszaadása után

mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért,

és hogy elismerje a magyar védekezés sikerességét - tette hozzá Orbán Viktor, kijelentve: "sikeresen védtük meg a hazánkat, bármely országgal összehasonlítható a teljesítményünk, demokratikus keretek között tettük ezt meg, és a felhatalmazás után a szokásos parlamentáris rend kereteihez vissza fogunk térni".

Azt is mondta, hogy az uniós vitákból Magyarország erkölcsileg és lelkileg megerősödve fog kikerülni a következő hetekben. A miniszterelnök úgy értékelt: azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntéshozatali mechanizmusból.

A tegnapi Kormányinfón még arról beszélt Gulyás Gergely, hogy valamikor június végén adhatja vissza a különleges felhatalmazást (konkrétan a veszélyhelyzetre hivatkozva a határidő nélküli rendeleti kormányzás lehetőségét) a kormány, ma pedig már azt mondta Orbán Viktor, hogy ez május végéig megtörténik. Mindkét dátum elsőre meglepő, hiszen a megelőző napokig nem voltak erre utaló erős jelek. Azután persze, hogy kiderült a hét elején: a közel 10 ezer fős országos reprezentatív minta alapján mindössze a lakosság 0,6%-a kaphatta el eddig a fertőzést (20-90 ezer fő között nagyjából), azaz nagyon alacsony és sok esetben elszigetelt lehet a fertőzöttség az országban, már jobban érthetők ezek a jelzések. Ráadásul most szombatra már a teljes országos felmérés adatai meg lesznek.

A javuló járványhelyzet miatt az utóbbi napokban a kormányzati kommunikáció és maga a miniszterelnök is azt kezdte hangsúlyozni, hogy a járvány első fázisának védekezése sikeres volt, ez pedig már magában hordozta az is, hogy akkor a védekezéshez szükségesnek mondott különleges felhatalmazásnak sincs már helye.

Közben persze a járványügyi adatok mellett az is szerepet játszhat a határidő nélküli felhatalmazás májusi visszaadásában, hogy külföldről az elmúlt hetekben újból sok kritika érte a kormányt emiatt. Legutóbb például csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol az EU-s pénzek felfüggesztését és jogállamisági feltételrendszerhez kötését is követelték egyes EP-képviselők. Egyébként szerdán az is kiderült, hogy milyen formában tervezi összeállítani az Európai Bizottság a helyreállítási eszközt, amelynek kapcsán ismét látszik a kifizetések jogállamisági kerethez kötési szándéka. Amint tegnap rámutattunk: ezek veszélyt jelentenek a kormányzati gazdaságstratégia további vitelében is, és akár ilyen megfontolások is szerepet játszhattak abban, hogy tegnap Gulyás Gergely, ma pedig Orbán Viktor mondott dátumot arra, hogy mikor adja vissza a kormány a különleges felhatalmazást.

www.portfolio.hu/gazdasag/20200515/orban-viktor-hamarosan-visszaadja-a-kulonleges-felhatalmazast-432106