Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Révész Sándor: Bye, bye MSZP/Búcsú az MSZP-től?/Kommnetem

2019.10.29

 29/10/2019 10:22| Szerző: Klubrádió 

 www.klubradio.hu/adasok/bucsu-az-mszp-tol-109479

Interjú Révész Sándor újságíróval

Nem kevesebbet állít Révész Sándor publicista, mint azt, hogy az MSZP-nek vége. A következtetést a választási eredményekből vonta le.

Az MSZP utódpárti élete három évtized után a végéhez közeledik, ezt már a második választás mutatja Révész Sándor publicista szerint. A megyei listákat böngészve azt tapasztalta az újságíró, hogy az ellenzéken belüli erőviszonyok alaposan megváltoztak. A Magyar Szocialista Párt támogatottsága 6-7 százalékra csökkent, ami hasonló az EP-választáson elért eredményhez.

2014-ben az önkormányzati választásokon ez úgy nézett ki, hogy az ellenzéki szavazatok felét elvitte a jobbik, az MSZP a harmadát. Most a fele a két progresszív párté lett, a DK-é és a Momentumé, s csak a voksok hatoda jutott a szocialistáknak. Révész Sándor szerint nagyon sokan vártak már egy normális européer párt felbukkanására, meg is jelent a Momentum, amely szépen teljesít.

Az MSZP 6-7 százaléka, amelyet egyébként a közvélemény-kutatásokban is mérnek, már kritikusan alacsony. Egy öngerjesztő folyamatot indíthat el, hiszen egy leszálló ágban lévő pártra nem szívesen szavaznak az emberek, s főleg egyre kevesebben hajlandóak dolgozni is érte. Ez a folyamat a párt végét jelenti, éppen csak át tudja még lépni a parlamenti bejutás 5 százalékos küszöbét. Ha egy párt ezalatt marad, akkor vagy megszűnik, vagy jelentéktelen csatlóspárttá alakul, lásd KDNP.

A rendszerváltó pártok többsége hasonló folyamaton ment végig, aztán elhalt, emlékezzünk csak az MDF-re, az SZDSZ-re, a kisgazdákra. És nagyon úgy tűnik ez fog történni az MSZP-vel is. Megörökölte az állampárti beágyazottságot. Ettől volt olyan káderfölénye, ismertség fölénye, meg szervezési fölénye, amely nagyon sokáig elvitte és úgy tűnik, nem viszi tovább. Úgy tűnik az ellenzéken belül a liberálisabb és nyugatosabb és ebből a szempontból egyértelműbb pártok veszik át a vezető szerepet a DK és a Momentum.

Ennek oka az lehet, hogy az emberek azt gondolták, a 2014-es önkormányzati választásokon az figyelhető meg, az ellenzékben olyan párt kellene, mint a Fidesz: Populista, migránsellenes, csak éppen nem a Fidesz és Európapártibb. Az a gyanúm, hogy a Momentumé a jövő. Nem is örülnék neki, ha visszafordulna ez a folyamat.

Révész véleménye szerint sokat köszönhet az ország az MSZP-nek a rendszerváltás idején nyújtott teljesítményéért. Horn Gyula kormánya volt a legprogresszívebb kormány (az SZDSZ nyomásának is köszönhetően), mind gazdasági, mind intézményi téren. Ám az állampárttól örökölt társadalmi beágyazottsága, befolyása, intézményrendszere elfogyott. Az MSZMP egyébként is olyan mindenféle és semmilyen párt volt, nem a kommunistáké, nem más meggyőződésűeké, inkább a lojális emberek pártja. Ez a szemlélet ment át a rendszerváltás utánra, az MSZP-be.

2010-ben sokan gondolták úgy az MSZP-ben, hogy nem voltak elég populárisak, nem osztogattak eleget, a liberálisok rossz irányba vitték őket, ez volt a sikertelenség oka. Azonban az akkor választott és azóta követett stratégia a jelek, a számok szerint csődöt mondott.

Kommentem

Révész erőteljes cikke a HVG-n alapos MSZP ellenes háttérszelet jelez. Az MSZP karizmatikus, vezetői adottságokkal rendelkező vezető nélkül vergődik. Botka kilépése csak súlyosbította a helyzetét, az MSZMP régi harcos elvtársai tartják már csak a felszínen. A Fidesz gyengült és le akarja tisztítani a terepet, hogy teljes erővel Gyurcsány Ferenc és pártja, a DK ellen fordulhasson. A volt állampárt utódpártja felélte tartalékait, pedig az nem kevés volt. Régi szavazóinak nagy része kihalt már, újakat meg nem szerzett magának. Tetszhalott állapotából most az önkormányzati választásokon még felült, viszont prominens képviselője Horváth Csaba, a Momentum fenyegetése miatt kénytelen volt visszavonni saját javaslatát, amelyben rendkívüli döntési jogokat kívánt magának alkotni.

„Karácsony Gergely beszélt még polgármesterként, amikor „a szocialisták pénzszivattyúját” is említette egy nyilvánosságra került beszélgetésben. Rozgonyi Zoltán úgy fogalmazott: „most, hogy szocialista polgármestere lett Zuglónak, még nagyobb fokozatba kívánják kapcsolni a jelek szerint ezt a pénzszivattyút”. Rozgonyi Zoltán szerint két dolgot jelez az a folyamat: az egyik, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál megindult a „tülekedés” a pozíciókért, a pénzért és a hatalomért; a másik pedig az, hogy a fideszes önkormányzatok által felhalmozott forrásokra vélhetően rá akarják tenni a kezüket.” magyarhirlap.hu/belfold/20191028

Ha ez beindul, a nyilvánossá tételéről a Fidesz gondoskodni fog, a szavazók maradéka is elfordul az utolsó rendszerváltó mohikántól.