Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Róna Péter: meg kellene próbálnia az ellenzéknek a hat pártból egyet összegyúrni

2021.09.28

 


Róna Péter közgazdász, jogász szerint a korábbi előzetes véleményekkel szemben az mutatkozik meg, hogy az ellenzéknek van kormányzóképessége. Ha ezt az öt embert összerakjuk, akkor ők képesek kiállítani egy kormányzóképes kormányt. Ez nagyon fontos áttörés, mert mindig mindig az volt a probléma, hogy "hát jó, de ki lenne Orbán alternatívája". Most pedig szerinte az ellenzék fel tud mutatni hitelt érdemlő, figyelmet érdemlő, tiszteletet érdemlő alternatívát.

 Önbecsülési válság

 A Dobrev Klára körül kialakult kérdés, hogy ez a Gyurcsány-kormány visszahozatalát jelenti-e, szerinte kicsit igazságtalanul lett leszűkítve Dobrev személyére, mert itt mélyebb problémáról van szó. Arról, hogy a rendszerváltás és az azt követő évtized a magyar társadalomnak óriási sokkot jelentett, amit a demokratikus erők súlyosan félrekezeltek. Az történt, hogy a rendszerváltás és a technológiai forradalmak következtében a társadalmak, köztük kiemelten a magyar társadalom jelentős része az út szélén maradt. Kicsúszott sokak alól az a talaj, amelyhez hozzá voltak szokva, önbecsülési válság alakult ki, és mentek az elszegényedés, a nyomor felé.

Ez azóta is fennáll. Azt mondta: a magyarok 75 százaléka él az EU szegénységi küszöbe alatt, ez Bulgária után a legrosszabb. A lengyelek, a csehek, a szlovákok és a románok is egészségesebb társadalmi szerkezetben élnek. Van egy hatalmas tömeg, amely elvesztette az önbizalmát, sokkban él, reménytelen körülmények között, és az ellenzék eddig nem tudott olyan komoly gazdasági programot felmutatni, amely őket kihozná ebből az állapotból. Ez a probléma, magyarázza, hogy miért szavaznak közülük sokan a Fideszre. Amikor valaki élhetetlen helyzetbe kerül, gyakran menekül mítoszokba. Itt éri el őket a Fidesz propagandája, annak a hamis identitásnak a sulykolása, hogy hazafiak vagyunk, szembeszállunk Brüsszellel, és így tovább.

Ezt a réteget nemcsak gazdasági téren kellene támogatni, hanem összességében felkarolni, hogy az önbecsülésük helyreálljon. Szerinte megszólíthatók ezek az emberek, csak „radikális” oktatási program kellene hozzá, képzések, továbbképzések. Erre megvan a lehetőség, a Fidesz-kormány a multiknak egy munkahelyért két és fél év bérelőleget adott, ami hatalmas összeg.

A „patrióta” kormány viszont a magyar nemzetgazdaságnak nem adott semmi ilyesmit, pedig ha ekkora pénzek kerülnének be a gazdasági vérkeringésbe, nagyon komoly képzésekre nyílna lehetőség. Ugyanis az a probléma, hogy ez a tömeg jelenleg nem rendelkezik olyan képzettséggel, tudással, amellyel ki tudná termelni azt a magasabb jövedelmet, amelyre szüksége lenne ahhoz, hogy méltányos életet élhessen. 

Nem sok a hat párt?

 Szerinte az előválasztások után meg kellene próbálnia az ellenzéknek a hat pártból egy közöset összegyúrni. Van is erről elképzelése: a normalitás nevében, egyenesen Normális Magyarok Pártjának nevezné ezt az új tömörülést, amely normális politikát folytat. Semmiféle gyűlölködés, szájalás, hőbörgés, ebből elég; racionálisan, ésszerűen végiggondolva próbálják megoldani a társadalom előtt álló problémákat. Szerinte, ami a közösségi médiában (és az országban) megy, az Orbán Viktor mérgező hatásának tudható be. Úgy véli, az átlag magyar állampolgár semmit se szeretne jobban, mint hogy Magyarország normális európai ország legyen.

Hozzátette az ellenzék ne annyira Orbán Viktorral és a Fidesszel foglalkozzon, hanem a társadalom abnormális, egészségtelen állapotával. Szerinte nincs olyan óriási nagy különbség a pártok között, a legnagyobb eltérést a Jobbik mutatja, ami pedofiltörvény megszavazásakor látszott, de ez talán kezelhető. Amíg pontról pontra egyeztetnek, instabil a helyzet, mert nincs célkitűzés azon túl, hogy „le akarjuk győzni Orbán Viktort”. Ami jó célkitűzés, de elégtelen az ország jövője szempontjából, az a kérdés, milyen kultúrát akarnak létrehozni az orbáni, hőzöngő világ helyett.

Alkotmány-e az alaptörvény?

 Teljesen új alkotmány megalkotását tartja megfelelőnek Róna Péter. Az Oxfordi Egyetem tanára szerint az úgynevezett alaptörvény nem felel meg az alkotmány fogalmának; „érvényes törvény, de nem alkotmány”. Szerinte az ellenéknek már régen meg kellett volna fogalmaznia a saját alkotmánytervezetét, elsősorban civil szervezetek segítségével közvitára bocsátania, és amikor az új kormány megalakul (ha győz az ellenzék), első dolgaként népszavazást kezdeményeznie róla.

Hozzászólásom

A jelen ellenzék milyen irányba kormányozná az országot, ha megnyerné a választást? Az kevés, hogy Róna szerint kormányzóképes, a kérdés, hogy a birodalmi EU, vagy a nemzetállami EU felé fordítaná a kormányt. Dobrev egyértelműen a birodalmi EU párti, a többiek úgyszintén, Jakab meg elárulta a Jobbikot. A birodalmi EU azt jelentené, hogy közvetlen brüsszeli irányítás alá kerülne az ország. Ez volt a Gyurcsány kormány bukásának egyik oka is, mert a népnek elege lett az EU befolyásából.

Az EU ügyészséghez való csatlakozással a magyar bírósági rendszer kiszolgáltatott helyzetbe kerülne. A jelen Összefogásnak semmi esélye egy valamirevaló Alkotmány kidolgozására. Mert tudja, hogy teljesen felesleges. Brüsszel majd az EU-s pártokat hozza be helyettük, szavazhatunk majd a Néppártra, vagy az Európai Szocialisták és Demokratákra. Egységes Európában, idegen vezetéssel. Az Alkotmány rendelkezései teljesen súlytalan lenne a brüsszeli hatalom diktátumaival szemben, a jogharmonizáció már most is folyik. Amikor a finom ételeket egyesítjük, akkor az a moslék formát veszi fel. A magyarokat eddig és eztán is hősi múltunk erősítette, és ez továbbra is így marad. Az Alaptörvény még mindig elfogadhatóbb, mint e jelen ellenzék által esetlegesen összefércelt Frankenstein Alkotmány lenne!

www.klubradio.hu/adasok/rona-peter-legyen-az-ellenzek-a-normalis-magyarok-partja-szemben-az-orbani-hozongessel-121184