Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez a matematikus olyasmit tesz, ami látszólag lehetetlen

2018.04.13

Ez a matematikus olyasmit tesz, ami látszólag lehetetlen

http://i2.wp.com/www.vilagvege2012.hu/wp-content/uploads/matematikaBpap25C325ADrBk25C325B6rBrejt25C325A9lyBvideoBjap25C325A1nBprofesszor-2018-25C325BAjBvil25C325A1gtudat.jpg?resize=900%2C539

ADMIN

2018. ÁPRILIS 10. KEDD

Első ránézésre valószínűleg mindenki azt mondja, hogy egy kör alakú lemez nem fér át egy kisebb négyzetes lyukon. Az ösztönünk azt súgja, hogy ez lehetetlen. Ám a Stanford Egyetem matematikus professzora, Tadashi Tokieda bebizonyítja, hogy tévedünk.

Tokieda megmutatja, hogy a papírlap megfelelő hajtogatásával a kerek lemez valóban átfér egy négyzet alakú lyukon.

Négyzetes lyukat készítettem erre a papírlapra, és egy kör alakú alátétet,” – magyarázza Tokieda a videóban. “A papírt titokzatos módon meghajtogatom, és át tudom tolni az alátétet a lyukon keresztül.

Ennek a két dimenziós papírnak a belső méretével vagy dimenziójával kell foglalkozni, és azzal a ténnyel, ahogy ez a lap átalakul a környezeti három dimenziós térben,” – mondj Tokieda.

Nos, a két dimenziós lyuk valóban túl kicsi ahhoz, hogy az alátét átférjen, a papír három dimenzióba hajtogatásával azonban össze lehet hozni a négyzet oldalait, ami egy szélesebb részt eredményez, mint a kör alakú lemez átmérője, és lehetővé teszi, hogy áthaladjon rajta.

Ez azért lehetséges, mert amikor ezt a manővert végezzük, megengedjük, hogy az egész dolog a 3D-be kerüljön, majd visszatérjen (a 2D-be),” – folytatja Tokieda. “Ez a tény, hogy be tudunk lépni a környezeti harmadik dimenzióba, és visszatérni, teszi számunkra lehetővé ezt.

Ha még mindig egy kicsit homályos, akkor nézd meg Tokiedát, hogyan csinálja. És még sokan azt gondolják, hogy soha többé nem kell használni a matematikát. Nos, néha nem árt.
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

http
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel   http://www.vilagvege2012.hu/2018/04/10/ez-a-matematikus-olyasmit-tesz-ami-latszolag-lehetetlen/

 

Szabó Gábor:

Az történik, hogy torzítja a harmadik dimenziós tér segítségével a kétdimenziós teret. A kétdimenziós tér geometriája, fizikai tényei nem változnak meg, nem megnöveli a kétdimenziós lyukat, hanem azt voltaképp egydimenziós vonallá alakítja át a harmadik dimenzió segítségével. A dimenziócsökkentés teszi lehetővé a rés megnövekedését.