A téma a következőképpen jutott eszembe : 

A népbutítás legfőbb eszközének tekinthető televízióban, nagy nehezen számomra is értékelhető műsorra bukkantam. A téma a média manipuláció és annak eszközei . Ahogy az nálam már lenni szokott, a látottak elgondolkodtattak. Keresgélni kezdtem a témában és akkor bukkantam erre a 10 pontra. 

A 10 parancsolat bizonyos Noam Chomsky nevéhez fűződik - egyesek szerint. 

Szerinte viszont a "Chomsky tíz parancsolat" egy hoax. 

Megint mások szerint, az írás Sylvain Timsithez fűződik. 

 

Szerintem viszont, legyen a szerző bárki, ez a 10 pont valóban elgondolkodtató. 

 

 

1. Az emberek figyelmét le kell foglalni másodlagos problémákkal, elterelve ezzel gondolataikat , a valóban súlyos gondokról. Olyan híreket kell közölni, melyek az érzelmekre hatnak ugyan, de társadalmi jelentőségük csekély. 

 

2. A népnek úgy kell tekintenie a vezetőire, mint a megmentőikre. Nem létező fenyegetések, riasztások folyamatos rájuk zúdítása, elsősorban a média segítségével. A cél :  szorongás és félelemkeltés. Ha már elérték a megfelelő szintet, közbelépnek és megoldják a maguk által gerjesztett problémákat. 

 

3.  Az embereknek mindig készen kell állnia arra, hogy valami rosszabb következik. Folyamatosan sulykolni kell beléjük, hogy a vezetőik azon dolgoznak, hogy az őket fenyegető veszélyt elhárítsák. Kiváló példa itt a megszorításokbevezetése. A fokozatosság az alapelv.

Az emberek hozzászoktak , hogy rossz következik, ugyanakkor örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb valósult meg 

 

4. Meg kell győzni mindenkit arról, hogy minden rossz azért van , hogy szebblehessen a jövő . Az emberek hiszékenyek. 

 

5.  A legfontosabb lépés: Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról.

Pl.: Egyszerűen megfogalmazott, rövid mondatok a vezetők beszédeiben

 

 

6. Minden adandó alkalommal az érzelmeiket kell befolyásolni. A racionális gondolkodást nehezebb.

 

7. "Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.  "

 

8.  A népet el kell zárni az objektivitástól. Eszköz: Pénzelni a lebutító médiumokat , ellehetetleníteni azokat, akik az ellenkezőjét próbálják elérni.

 

9. Erősíteni kell a csordaszellemet .Eszköz: szégyen és tehetetlenség érzet felébresztése az egyénben és a már lebutított nyáj felé kell terelni. 

 

10. Jobban kell ismerni az egyént, mint ő saját magát. 

Eszköz: különféle nyilvántartások készítése ízlés, politikai nézet, viselkedési formák stb. alapján. Nagy és közös célok alkotása , mely lelkesíti a tömeget.