Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


100 éves az Izrael létrehozását lehetővé tevő nyilatkozat, 50 éves Izrael fennhatósága Jeruzsálemben

2017.10.30

 

A 100 éves évfordulón Nagy-Britannia megvédte a Balfour-nyilatkozatot

 
0
 
 
Arthur James Balfour - Balfour 1. grófja, politikus, az admiralitás első lordja, az Egyesült Királyság külügyminisztere és miniszterelnöke

ujkelet.live

LONDON – Nagy-Britannia külügyminisztere vasárnap megvédte elődje szerepét, amellyel egy évszázaddal ezelőtt megnyitotta az utat Izrael létrehozásához, és azt állította, hogy továbbra is a két szuverén állam az izraeliek és a palesztinok számára az “egyetlen életképes megoldás” a békére.

Csütörtökön lesz a Balfour-nyilatkozat centenáriuma, az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour 67 szavas levelének, amely London támogatásáról biztosítja a cionistákat egy zsidó nemzeti otthon létrehozásában Palesztinában.

Külügyminisztérium

1917. november 2.

Kedves Lord Rothschild!

Nagy megtiszteltetés nekem, hogy közvetíthetem Őfelsége kormányától az alábbi szimpátia-nyilatkozatot a zsidó cionisták törekvésével, amit javasolt és jóváhagyott a Kabinet is.

„Őfelsége kormánya jóindulatúlag tekint a zsidó nemzeti haza megteremtésére Palesztinában, és minden tőle telhetőt megtesz e cél elérésének elősegítésére, miközben világosan kell látnunk, hogy semmi sem csorbíthatja a Palesztinában fennálló nem zsidó közösségek polgári és vallási jogait, illetve a bármely más országban élő zsidók jogait és politikai státusát.”

Nagyon örülnék, ha ezt a nyilatkozatot az Egyesült Királyság Cionista Szövetsége tudomására hozná.

Szívélyes üdvözlettel:

Arthur James Balfour

a Balfour-nyilatkozat eredeti változata – forrás wikipédia

Benjamin Netanjahu miniszterelnök is részt vesz Londonba az évforduló tiszteletére tartott ünnepségen.

“Büszke vagyok Nagy-Britannia szerepére Izrael létrehozásában,”- jelentette ki Boris Johnson külügyminiszter vasárnap a Telegraph-nak, hozzátéve, hogy a dokumentum “elengedhetetlen volt egy nagy nemzet megteremtéséhez”.

De figyelmeztetett, hogy a Balfour-nyilatkozat egyik legfontosabb kikötése – a nem zsidó közösségek jogainak védelme – “még nem valósult meg teljes mértékben”.

A cikkben Johnson elmondta, hogy a gondolatait ugyanabban a szobában vetette papírra, amelyet egy évszázaddal ezelőtt Balfour használt.

Dicsérte az 1917-es levelet a “vitathatatlan erkölcsi céljáért, hogy az üldözött emberek számára biztonságot és hazát teremtsen”.

London azonban továbbra is elkötelezett a kétállami-megoldás iránt.

“Nem kétséges, hogy a konfliktus egyetlen életképes megoldása hasonlít arra, amit egy másik brit, Lord Peel, a Brit Királyi Vizsgálóbizottság Palesztinában (Peel-bizottság) 1937-es jelentésében papírra vetett, a két állam-két nép elképzelésről,”- írta.

A határokat az 1967-es hatnapos háború előtti vonalakon kéne meghúzni, “közös fővárossal” Jeruzsálemmel és “egyenlő földcserékkel, amelyek tükrözik a zsidó és a palesztin népek nemzeti, biztonsági és vallási érdekeit”.

“Nagy-Britannia minden támogatást meg fog adni, hogy bezáruljon a kör és megvalósítsa a Balfour-nyilatkozat befejezetlen részét,” – írta.

forrás: AFP; a Balfour-nyilatkozat fordítása a wikipédiáról származik link   ujkelet.live/2017/10/30/a-100-eves-evfordulon-nagy-britannia-megvedte-a-balfour-nyilatkozatot/