Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


15 ÉVE ÖMLIK AZ OLAJ A TENGERBE A MEXIKÓI ÖBÖLBEN

2019.07.02

 

15 ÉVE ÖMLIK AZ OLAJ A TENGERBE

Egy új vizsgálat alapján a véltnél is jóval nagyobb a mexikói-öböli olajvész – írja az MTI. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint egy 15 éve kialakult léken keresztül naponta mintegy 1440-17 000 liter olaj ömölhet a tengerbe. Az olajplatform 2004-ben, az Iván hurrikán pusztításában sérült meg. A Taylor Energy, a fúrótorony üzemeltetője eddig úgy számolt, hogy naponta 11,4 liter szennyeződés kerülhet a vízbe.

A NOAA szerint azonban mintegy 95 millió liter olaj jutott a tengerbe, amely nyolcada a Deepwater Horizon 2010-es katasztrófája során kiömlött olajnak.

A Taylor Energy eddig azt állította, hogy a talaj menti üledékből szökő olajról van szó. A NOAA és a Floridai Egyetem csapata viszont a víz olaj- és gáztartalmának vizsgálata után arra jutott, hogy az olaj a tartályokból és a platform csöveiből folyik. A NOAA friss jelentésben követeli az üzemeltetőtől, hogy a nyitott lékeket tömjék be, a vállalat szerint ugyanakkor félő, hogy ettől további olaj fog kiáramlani.

A baleset után a Taylor Energy 2008-ban a tönkrement csövek egy részét tömítette, három feltörő olajforrás fölé pedig kupolát emelt. Az amerikai parti őrség 2018 óta működtet egy védőrendszert, amely naponta legfeljebb 4800 liter kiáramló olajat tud begyűjteni.