Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2000 év után lett újra római polgár az ókor egyik legnagyobb költője

 

2000 év után lett újra római polgár az ókor egyik legnagyobb költője

 
Publius Ovidius szobra Romániában

Publius Ovidiust, az Átváltozások szerzőjét Kr. u. 8-ban száműzte a római császár. Az itáliai főváros csak 2000 év után, a napokban vonta vissza formálisan is az ítéltről szóló dokumentumot.

A száműzetés oka a mai napig vitatott az irodalmárok és a történészek között, Ovidius maga annyit jegyzett meg, hogy egy vers és egy hiba okozta vesztét. Élete végéig szerette volna jobb belátásra bírni Rómát, sorsáról és helyzetéről évekig írt leveleket. Mellőzötten, a mai Románia területén hunyt el Kr. u 17-ben.

Az olasz főváros önkormányzata az ítélet formális visszavonását Ovidius halálának 2000. évfordulójára időzítette, így tisztelegve a költő nagysága előtt.

(Via Telegraph)

papageno.hu/intermezzo/2017/12/2000-ev-utan-lett-ujra-romai-polgar-az-okor-egyik-legnagyobb-koltoje/

KOMMENTÁROM:

Ez idáig az Európai Unió tagadhatta a Római Birodalommal való jogi azonosulását. Semmi sem támasztotta alá, hogy a római császárság jogrendszerével bármilyen jogfolytonossága lenne az EU-nak. Azonban azzal, hogy az olasz főváros önkormányzata az Ovidius elleni ítélet formális visszavonását végrehajtotta, jogfolytonosságot vállalt fel a Római Birodalom ítéleteinek utódlásával. Róma a Római Szerződés, az EU alapdokumentumának helye. Ezek után beadható Rómában a Názáreti Jézus Krisztus elleni ítélet felülvizsgálatára irányuló kérelem. Pilátus a római császár nevében ítélte el Jézus Krisztust. Ezért nem vallási kérdés, hanem a polgári büntetőjog hatálya alá tartozik az egykori ítélet. Amely fellebbezés a római császár ítélete ellen, Ovidius esete következtében hatályba léphet. Názáreti Jézus ellen a vád fő pontja az volt, hogy a főpapok állítása szerint félrevezette a népet, magát a zsidók királyának állította. Mivel Jézus azt mondta, hogy az Ő királysága nem evilágból való, ezért a vád nem állhat meg. Más bolygók, dimenziók királysága nem tartozik a földi igazságszolgáltatás hatálya alá.

Németh Sándor dec. 16. tanítása nyomán