Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


300 év után készen áll a Fuji hegy a következő kitörésre?

2020.01.12

 Ha a Fuji-hegy kitörne, akár 2,5 trillió kárt is okozhat. | KYODO

NEMZETI

300 év után készen áll a Fuji hegy a következő kitörésre?

ÍRTA: TOMOHIRO OSAKI

SZEMÉLYZETI ÍRÓ

  • 2020. JANUÁR 3

CIKK TÖRTÉNETE

A hófödte, szimmetrikus kúp alakú és félelmetesen magas Fuji-hegy évszázadok óta nyújt japánoknak valami szellemi gerincét, évente több százezer mászókat vonzva.

De szépségét gyakran elhomályosítja az a tény, hogy a Shizuoka és a Yamanashi prefektúrákat átjáró aktív vulkán egy gyakori robbantás története.

A szakértők szerint a következő nagy pontos időzítése kiszámíthatatlan, ám az egyik japán vulkanológus sürgős képet készít a helyzetről.

"A Fuji hegy készenléti állapotban van a következő kitöréshez" - mondta Hiroki Kamata, a Kyoto Egyetem vulkanológiai professzora.

Rámutatott, hogy több mint 300 év telt el az utolsó, 1707-es kitörés óta, egy félelmetesen hosszú csend után, amely meghaladja az előző 200 évet.

„Régóta felkészült egy újabb robbanásra, de a Nagy-Kelet-Japán földrengés (amely 2011-ben csapódott a Tohoku régióra) rázta meg, instabilabb, mint valaha. Ha ez nem teszi a kitörést küszöbön, nem tudom, mi fog.

Az 1707-es robbantást Hoei-kitörésnek nevezik, amelyet az akkori japán korszaknak neveztek el. Hatalmas mennyiségű vulkáni hamu töltött, amelyet az évkönyvek mutattak, egészen a mai Tokióig.

A központi és helyi önkormányzati tisztviselők tanácsa szerint, ha a hegy ismét kitörne, a közeli városok, például a shizuokai Gotemba részein eső eshet esőre, potenciálisan életveszélyes eredményekkel. . A Tanács szerint 2,5 milliárd loss gazdasági veszteség várható.

A szakértők szerint azonban a vulkáni hamu érkezése béníthatja Tokiót és a környező nagyvárosi területeket.

Ash várhatóan kelet felé sodródik, mivel a szigetek felett fújnak a nyugati szárnyak, és Tokió mentén egészen Chibába utaznak - a kormányzati munkacsoport által tavaly márciusban közzétett szimulált adatok szerint.

A munkacsoport szerint ez pusztítaná a csúcstechnológiát Tokióban, esetleg áramszünetet, vízhiányt és elektronikus készülékek hibás működését, valamint a telekommunikáció megzavarását okozhatja. Lehet, hogy a vonatok is felfüggesztésre kerülnek.

A repülőtéri terminálok kénytelenek lesznek bezárni, mondta, ha a kifutópálya jelöléseit hamu borítja. Egészségügyi problémák is felmerülhetnek, ha a hamu belégzése valószínűleg „erős kellemetlen érzést” okoz.

Tekintettel arra, hogy az 1707-es Hoei-kitörést valószínűleg egy 8,6-es erősségű földrengés váltotta ki, amely Japán dél-középső részén 49 nappal korábban sújtott, Kamata szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Nankai-vályú 9-es erősségű földrengése - ha a közeljövőben a kormány előrejelzése szerint - megtörténik. - ugyanezt tenné.

Takayoshi Iwata, a Shizuoka Egyetem Természeti Veszélyek Integrált Kutatási és Oktatási Központjának igazgatója pedig árnyaltabb nézetet nyújtott be.

"Igaz, hogy a történelem azt mutatta, hogy a kitöréseket földrengések okozhatják, de voltak olyan idők is, amikor a Fuji-hegy önállóan kitört, tehát nem feltétlenül van fenn a korreláció a földrengésekkel" - mondta.

www.japantimes.co.jp/news/2020/01/03/national/300-years-majestic-mount-fuji-standby-next-eruption/#.XhtYrf5KiUk